The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » Анализи » Геополитика » Голямата геокартина

Анализи » Геополитика

Голямата геокартина Изпрати E-mail
Дата на публикуване: 15 Март 2009
Публикацията е прочетена: 13612 пъти

В 60-годишнината от Кримската конференция на голямата тройка (Сталин, Чърчил и Рузвелт през февруари 1945 г.) в Братислава се срещнаха Буш и Путин.

Преди шест десетилетия Чърчил и Рузвелт се чудеха как да спечелят Сталин, който изнесе тежестта на войната. Сега Буш се чудеше как да "удави" Путин във водата на имагинерната образцова демокрация.
Image

Заради това и въпреки някои прогнози, срещата в Братислава не стана нова Ялта. Обратното - май постави началото на нова студена война. Преди 60 години Голямата тройка си раздели света. Днес Буш и Путин не са голяма двойка и не могат да поделят света не защото не искат, а защото не могат. И защото през последните 15 години нещата се промениха.

Когато, като първи в България, преди 14 години започнах да разработвам тематиката на геополитиката, с няколко водещи от близкото минало дипломати и политици предложихме България да стане неутрална държава. Идеята предизвика паника в среди извън България, които побързаха да създадат някакъв Атлантически клуб и забучиха там Паси.

Но вече едва ли има човек в България, който да не е разбрал, че влизането ни в НАТО беше трагедия - не само финансова, но и геополитическа. Заради това идеята за активния неутралитет на България е още по-належаща.

Като начало ще скицирам отново някои основни черти на предстоящото ново разделение на света...

Преди 20 години на света имаше две суперсили - СССР и САЩ. Какво имаме днес? Старата система свърши, новата още не е формирана. Най-вероятно до 25 години САЩ и Русия ще престанат да присъстват на световната сцена в сегашната степен. САЩ, които досега съществуваха за сметка на останалия свят, тъй като доларът беше монополист, не успяха да станат глобална империя. Приказките за американска свръхсила са празна работа. Делът на САЩ в световната икономика през последните 50 години спадна от 55 на сто до 15 на сто, като равнището на потреблението на американците остана същото, т.е. светът работеше, американците - ядяха.

Междувременно се появиха икономики, чийто потенциал вече е сравним със САЩ, но които имат по-големи перспективи за развитие. Това са Европа и Китай. В условията на новата конкуренция САЩ не успяха да запазят монопола на единствената империя. А това означава, че не живеем в Pax Americana, колкото и да се иска на Буш, а в дълъг преходен период.

Епохата на двете суперсили - САЩ и СССР, чието начало беше в Ялта, отмина. Новата още не е формирана, и не се знае каква ще бъде.

Не се знае и каква ще бъде позицията на Русия. В момента тя няма особени перспективи - не толкова заради геополитическото давление върху нея, а заради демографския фактор. Целият свят краде население, Русия го губи или дава без пари. Губи и приятели, под предлога, че те са тежест. Нищо подобно. Империите се нуждаят от такива тежести, което не можа да разбере Горбачов.

В икономическо отношение Русия сега е слаба. Може да продава само суровини - нефт и газ, и ракети. Съотношението между населението и територията е критично, което се използва от САЩ и Израел. Буш нахлу в Източна Европа, Балканите и Централна Азия. Израел пък иска да изгради нова Хазарска империя за сметка на руските територии в Кавказ, Поволжието, Северното Черноморие, през Украйна до Полша.

Това не могат да позволят Европа и Китай. Малко хора забелязаха, че провалът на срещата в Братислава беше всъщност няколко дни по-рано, когато канцлерът Шрьодер заяви, че обсъждането на трансатлантическите отношения не трябва да става в НАТО, а в ЕС.

Това е краят на НАТО. И най-силният удар срещу САЩ. Без НАТО те не са "глобален лидер". Към конфликтите на Буш с Русия, Китай и ислямския свят се прибави още един - с Европа.

САЩ вече не са олицетворението на Западния проект, който беше формацията, която воюваше срещу СССР и която контролираше не само САЩ, но и Западна Европа, и Япония. Днес тя се разпада. Това е залезът на САЩ и на целия Западен проект, чиято централа не е във Вашингтон, а в Лондон. Западният проект е във фазата на своето разпадане и може да издържи максимум 5 години.

Европейският съюз има свой път, който е към Русия, Китай, и въобще към Евразия. Буш се опитва да спаси САЩ и може да се изтегли временно от Западния проект, ако не последва съдбата на Кенеди. Америка губи битката за света. Но ще продължи да играе в него важна роля, както и Русия, поне заради ракетите и самолетоносачите. А когато САЩ излязат от временното затваряне, ще видят, че не Русия е била техният основен противник, а Китай, Европа и даже Израел, ако дотогава не бъде ликвидиран от арабите.

Към 2025 г., ако дотогава няма термоядрена война, САЩ, Европа и Китай ще се изравнят с по около 20 на сто от брутния продукт на света. Но Китай ще има 1,4 милиарда население, Европа - под 400, а САЩ - под 350 милиона. Китай ще е във възход. Съюзът му с Русия ще се запази. Това ще е реализацията на великия Евразиатски проект, към който ще се присъединят Германия и Франция. ЕС ще се разпадне или ще стане само инструмент за оста Париж-Берлин-Москва-Пекин, която ще даде началото на новата цивилизация.

И ислямът ще участва в този проект и ще се опитва да навлезе в Европа през Балканите и Русия. Ако ЕС приеме Турция, нещата ще станат още по-сложни, като повечето вектори ще минават и през България, която в момента е в най-лошата стратегическа ситуация - обвързана със САЩ и НАТО.

През преходния период само неутралитетът може да ни гарантира оцеляване, докато не се избистри новата конфигурация. Доларът в близко време ще престане да бъде световна валута. Тогава ще разберем, че и рублата не е лоша, още повече, че реално само от Русия имаме гаранция за доставки на по-евтини енергоресурси, а не от Близкия Изток. В новата ситуация това ще е решаващо. Но в нея Русия ще трябва да предложи, не само на България, по-привлекателен модел от предателството на Горбачов от 1989 г., а ние - елиминиране на "елита", пръкнал се след тази дата.

През близките 25 години битката ще бъде за съветското наследство. Ако Путин се справи, Москва ще обхване с влиянието си не само постсъветските територии, но и Иран, и Индия. Ако не, до 2025 г. Русия, в сегашния й вид, няма да я има. Земите на запад от Волга ще влязат в Европа, Китай ще стигне до Урал, а на юг ще се появи ислямът.

Заради това още преди 14 години казахме, че България трябва да обяви през XXI век геополитически неутралитет, ако иска да оцелее. Нещата днес не са се променили. Заради това Братислава не стана Ялта, а Буш и Путин не бяха Рузвелт и Сталин.

по материали на в-к "Строго секретно
‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:270 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).