The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » България » Социализъм (Комунизъм) » Беломорканал – 80 години, Бузлуджа – 122 години

България » Социализъм (Комунизъм)

Беломорканал – 80 години, Бузлуджа – 122 години Изпрати E-mail
България - Социализъм (Комунизъм)
Дата на публикуване: 03 Август 2013
Публикацията е прочетена: 11772 пъти
Гордостта на Сталин и социализма - 2 август 1933 г.
Бузлуджа 2013 -  гордостта на БСП и социализма - 2 август 1891 г.


Гордостта на Сталин и социализма - 2 август 1933 г.

На 2 август се навършиха 80 години от строителството на Беломорско-Балтийския канал, известен като Беломорканал в Русия. Решението за грандиозния проект е лично на Сталин, който казвал, че няма невъвзможни неща.

"Доброволни" строители на Беломорканал...


Просто трябва да владееш „изкуството да говориш с масите”. Така заявил той в своята реч през 1931 година, когато обявил началото на проекта. На „стройката” (не я бъркайте с перестройката) веднага били изпратени 120 000 лагеристи и затворници, повечето от които партийни членове. Само за две години те изкопали канал, какъвто по изчисленията на световни учени, не е било възможно и по силите на хора с кирки и лопати без специална техника. Сталин се смеел и казвал, че западните учени ще проумеят техниките на социализма, но им трябва време. 21 милиона кубически метра пръст са изкопали „строителите” на ръка, което може да се сравни единствено с труда по строежа на египетските пирамиди – взети всички заедно.

В специалната книга, написана за героичното строителство има твърдения, които днес звучат направо фантастично. Например в нея е записано, че някои от строителите се жалвали на Сталин с писма, че не им създавали достатъчно работа и се налагало да бездействат. Това, разбира се ги обиждало и си търсели допълнителни занимания, работейки нощем. Други пък молели да се увеличат нормите, за да могат да съкратят сроковете за строителство и да докажат, че са истински патриоти.

Първоначално Сталин издал заповед, като се построи канала, всички строители да получат право да се заселят в селища край бреговете. Дори заявил, че ще разреши да извикат и семействата си там. По-късно обаче променил решението си и издал втора заповед - да бъдат разстреляни, а по-яките да бъдат прехвърлени на друг национален строеж - Волго-Балтийския канал. Така бащата на народите решил кадровия проблем с ненужните в момента хора.

В книгата за Беломорканал пише още, че по онова време съветските хора успели да „разбият повсеместната съпротива на враговете на социализма, а партията водела страната и народа напред и все напред”. „Днес трябва да се построи повече от вчера, а утре – повече от днес”, писал лично Максим Горки за „новото чудо на социализма”.

Тук има толкова работа, че цялото ни население от 160 млн души няма да ни стигне, шегувал се Сталин.  

До 1961 година каналът се казвал Сталин.

Дължината на канала е 221 км. Има 19 шлюза. И до момента учените не могат да проумеят как подобно съоръжение може да се изкопае само за две години.

Участниците в строителстовто били наричани официално каналоармеец или съкратено з/к, от което всъщност се родила популярната дума зек – затворник, лагерник, използвана по-късно от много автори, но най-вече от Александър Солжиницин.

Само за няколко месеца бил преместен целия релсов път за Мурманск, който пречел на работата.

През първите месеци на строителството загинали 1438 затворника, което се изчислявало на 2,2 процента от всичките участници. Нищо работа. В края на годината загинали още 2010 души. Преди да бъде пуснат в експлоатация загинали още 8870 затворници – цели 10,5 процента.За дисциплината отговарял лично любимецът на Сталин – нарком Хенрих Ягода. Негов пръв помощник бил Николай Френкел, който е автор на теорията за безплатния труд на затворниците и лагерниците, който трябва да създаде основите на социализма. (По-късно по заповед на Сталин Ягода е ликвидирен като предател.)

Ето така се наливаха основите, пише в онези годиин Максим Горки, възхитен от рекордните срокове, за които е построено хидросъоръжението.

Питате се, защо ви припомняме тази "величава стройка на социализма"? Първо, защото по време на строителството на въпросния канал загиват над 80 българи - по неофициални данни. И второ, за да не забравяме "как се наливаха основите"... Не че на Бузлуджа някой се интересува от такива дребни подробности, но все пак.

Някои неща наистина трябва да се помнят, за да не се повтарят.

 

по Фрог нюз

 

Бузлуджа 2013 -  гордостта на БСП и социализма - 2 август 1891 г.

 

"Така ли е..., не ви чувам..., по-силно... , още по-силно..., благодаря от името на Орешарски...",

крещеше в тъп римейк "ПЕС"дерастът на юбилейното 122 годишно събиране на социалистите на поляната под изкорубената - от основния им цигански вечен електорат - чиния на Бузлуджа.

Глупаците (безмозъчни и прочее), дошли за един айрян -  вяло под якото лятно слънце:

"да..., да..., да-а-а..."

 

/ за Плевен онлайн портал:

д-р инж. Никола Тодоров, доцент

 

Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:133 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).