The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » България » Средновековна България » Кое е варварското: Кан Крум пил от черепа на Никифор или Василис ІІ ослепил 15000 войни на Самуил?

България » Средновековна България

Кое е варварското: Кан Крум пил от черепа на Никифор или Василис ІІ ослепил 15000 войни на Самуил? Изпрати E-mail
България - Средновековна България
Дата на публикуване: 28 Януари 2013
Публикацията е прочетена: 13810 пъти

Отроденият д-р Веселин Тенев:

"Най-добрият прочит на национализма би било добре да намерим неща, с които да се гордеем, че сме българи днес. А не, че онзи варварин хан Крум е отрязал главата на Никифор и е пил вино от черепа му..."

От интервю на Антон Митов по радио Алма Матер


Но да оставим предателите и безродниците! Те така ще си и умрат, низвергнати от българската памет.

Славната победа на кан Крум

Пирът на кан Крум след победата над Никифор (миниатюра от Манасиевата летопис)

Битка при Върбишки проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Конфликт: Българо-византийските войни


 

Войската на кан Крум преследва и ранява Никифоровия син и приемник Ставракий (миниатюра от Манасиевата летопис)

Период

26 юли 811

Място

Върбишки проход, България

Резултат

Съкрушителна българска победа

Воюващи страни

България - Византия

Командири

Крум - Никифор I Геник

Сили

50,000 — 65,000

60,000 — 80,000

Загуби

Малки - голяма част избити

Битката при Върбишкия проход се състояла на 26 юли 811 между българските войски, водени от кан Крум и Византийската империя.

 

България често е обявявана за варвараска страна от ромеите. За пример обикновено се посочва Как Крум пил от черепа на никифор. С този акт ромеите оправдават постъпката на Василий Българоубиец, който наредил да ослепят 14 000/15 000 българи (на 1000 по един едноок) и да отрежат ръцете  дясната ръка  или лявата ръка на всекиго и да си завържат ръка за ръка.

Дали пиенето от черепа е акт характерен за българите?

Съвсем не - използван е от печенезите,  прзз 976 година, които убиват Светослав, на връщане от плячкосаната България и дълбаят черепа му на чаша, пиейки от неговата  "слава". За подобни практики разказва Жофроа Вилардуен сред куманите в Калояновата конница, макар да са твърде недостоверни.

Като цяло пиенето на славата от черепа е обряд, характерен за номадските народи  - печенези, кумани и др. Ако се задълбочим ще открием подобни практики и сред хуните.


Кан Крум не е извършил нещо, което да е срамно от гледната точка на езичник - пиене от череп. Акта, който извършава обаче Василий ІІ Българоубиец е изключително срамен за един Християнин. Смятам, че би трябвало да им МАЛКА разлика.


Самите ромеи имат доста варварски практики. Най-често, за да бъде детрониран император трябва да бъде обезобразен. Най-често това става чрез ослепяване. Ираклий погубил Фока, като му отрязал дясната ръка, на Юстиниян ІІ му отрязали носа, когато го детронирали и затова станал известен като Юстиян Ринотмет (Носоотрязания), Ирина ослепила собствения си син, а в Първия Кодекс на Юстиниян е включено и членовредителството и съответните наказания. Лъв ІІІ и Константин Копроним ослепяват хиляди монаси, по време на иконоборските вълнения.

От Византия ослепяването минава в България като начин на детронация - прилагано е само четири пъти - Борис-Михаил го прилага на Владимир-Расате, а Иван II Асен - на Борил, Иван Владислав оспепява големия син на син Гаврил Радомир, Алусиян ослепява Петър Делян. И четирите пъти ослепяващите са провизантийски настроени царе, за разлика от ослепените  и пренасят съответните обичаи на българска почва

Сред тях е и скопяването. Не един и двама царе са били скопени във Византия, когато идва Михаил Рангаве (Пиницата). Той скопява синовете на предишния цар - Ставракий, за да не бъдат заплаха за престола - Игнатий дори става патриарх и оказва важно влияние върху българската история. Скопен е и един български цар - Роман. Цимиский го скопява докато е в негов плен.


Латините също имат своите варварски практики - те се характеризират най-вече в съденето. Юстинияновият кодекс е заменен едва през 12 век от Божият съд. Михайл Палеолог на когото рицари предложили да пъхне ръката си в огъня и да докаже, че обвиненията в държавна измяна са лъжливи възкликнал:

"Как! Вие искате да се превърна в една статуя на Херкулес - това би било възможно само, ако ръката ми бе от мрамор. Това е варвараство"


Както виждате българите пренасят голяма част от варварските си практики от съседни на тях народи - печенези, кумани, латини, та дори и ромеи. Едва ли могат да бъдат обвинявани нашите предци за своя "варваризъм", бившите езичници, които се стараят и днес да компенсират с усърдие в християнство.

В същото време Византия (гърците) има от какво да се срамуват.


Да оставим предателите и безродниците!


Защото: Поколенията българи са горди, че Крум е пил от черепа на НикифорЗа Плевен Онлайн Портал:

Д-р инж. Никола Тодоров

‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:82 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).