The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » България » Клоаката на България » Изпортено! По булгарише...

България » Клоаката на България

Изпортено! По булгарише... Изпрати E-mail
България - Клоаката на България
Дата на публикуване: 10 Февруари 2012
Публикацията е прочетена: 5083 пъти

Изпортено в европейски план

германският в-к «Ди цайт»: Изпортване по български                 

 

Der bulgarische Ministerpräsident Bojko Borissow

© Odd Andersen/AFP/Getty Images


Българският премиер Бойко Борисов търси у другите вината за лошата оценка на Комисията

«Борисов към Танов:

"Ало, Ваньо, Мишо Бирата пак ми се обади!";

Брюксел към Борисов:

"Ало, София, пак се изпортихте! - след междинния доклад българският премиер веднага намери виновните за "изпортването."»,

пише германският в-к "Ди Цайт" в изданието си вчера, 9 февруари 2012.

«Изтеклата в медиите история с Мишо Бирата накара българската общественост да наостри уши и предизвика проверка от прокуратурата. Година и половина по-късно все още не знаем дали прихванатият разговор на премиера Борисов с шефа на митниците Танов е автентичен, и кой е предоставил записа на в-к "Галерия". Без отговор е също въпросът дали с ходатайството си за Мишо Бирата премиерът Борисов е извършил престъпление, предотвратявайки митническа и данъчна проверка в пивоварната "Леденика". Единствено масивният инфаркт, споходил 47-годишния бизнесмен в хотелска стая в Правец, изглежда ясен случай.»,

пише балканският наблюдател на вестника Франк Щир.

«Този случай не намери място в предишния доклад на ЕК от юли 2011 г. за напредъка на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Тогава българският премиер се радваше като примерен ученик, когото току-що са похвалили, че правителството му демонстрира политическа воля в тази борба. В сегашния междинен доклад от Брюксел обаче няма и думичка на признание, а точно обратното - документът е издържан в силно критичен тон. В него има такива формулировки като: "липса на убедителни резултати", "непрофесионално провеждани следствени действия" и "полицейско насилие". Европейската комисия този път назовава и болезнената за България тема за търговията с гласове и манипулирането на резултатите от проведените през октомври м. г. избори за президент и местни органи на властта.»

...

«В поредния доклад България получава значително по-лоша оценка от Румъния.»,

отбелязва по-нататък "Ди Цайт".

И припомня още:

«През юли 2012 г. Комисията ще направи атестат на реформите през първите 5 години от еврочленството на двете страни. В зависимост от получените оценки ще бъде решено и дали ще бъде продължен Механизмът на наблюдение и контрол в областите вътрешен ред и правосъдие. И макар че (чисто формално) резултатите от това наблюдение и въпросът за присъединяването към Шенген нямат нищо общо, Холандия все пак настоява двете страни да бъдат допуснати в Шенген само при наличие на два последователни положителни доклада от Брюксел.

Българският премиер Бойко Борисов търси у другите вината за лошата оценка на Комисията. Този път той я открива у евродепутатите от опозицията и критичните спрямо властта неправителствени организации, които злепоставяли страната, посочва "Ди Цайт". В същото време българският флаг пред неговия кабинет бе свален наполовина, но не заради лошата оценка от Брюксел, а заради трагедията със скъсалата се язовирна стена в Южна България, отнела живота на 8 човека.

Веднага след инцидента вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов откри виновника за трагедията у кмета на Харманли, който не си бил написал домашното, по думите на Цветанов. Междувременно обаче се изясни, че скъсаната стена не се стопанисва от общината, а от военното министерство. Цветанов, пише германският вестник, е известен с прибързаните си оценки за наличие на вина и се държи повече като главен обвинител, отколкото като вътрешен министър. Заради обвинението му, че бавела дела, за да угоди на организираната престъпност, председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова заведе дело срещу Цветанов за клевета.

На 10 февруари се навършват 2 години от задържането на бившата барета Алексей Петров в рамките на полицейската операция "Октопод". На пресконференция тогава Цветанов определи Петров с псевдонима "Трактора" като глава на мафията. Вътрешният министър му приписва всевъзможни престъпления: от изнудване и принуда към проституция, през търговия с наркотици, до източване на фирми и укриване на данъци. В хода на следствието срещу Петров обаче прокуратурата беше принудена силно да ограничи обема на повдигнатите му обвинения. А заключителният обвинителен акт няма нищо общо с така формулираните преди това от Цветанов обвинения срещу "Трактора". Оттогава критиците на вътрешния министър се шегуват с него, че Октоподът се бил смалил до октоподче.

Интересно ще бъде дали това знаково в борбата срещу организираната престъпност дело ще намери място в следващия доклад на Европейската комисия, който се очаква през юли.»,

в заключение "Ди Цайт".

 

news.bg:

Брюксел ни зашлеви с новия доклад за напредъка ни

За пореден път Европейската комисия отправи тежки критики към съдебната система в България.

Говорителят на ЕК Марк Грей представи в Брюксел Междинния доклад относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, в който се анализират действията, предприети по отношение на препоръките, отправени от ЕК през юли миналата година.

От Еврокомисията отчитат предприетите от страната ни действия в областта на правосъдието и съдебната система, но за пореден път се отправят сериозни препоръки.

В тази насока Марк Грей отбеляза създаването на специализирания съд, който функционира от началото на година, както и на специализираната прокуратура; фактът, че Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е постигнала съществени резултати, а създадената скоро комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси вече е взела първите си решения.

 

Борисов обвини Станишев за лошия доклад на ЕК
Още...

 

Въпреки това в документа се подчертава, че е налице необходимост от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на Еврокомисията, отправени в доклада през юли.

В прав текст Брюксел ни заявява, че е необходимо да се постигне по-нататъшно подобряване на следствената практика под формата на техники за разследване и събирането на доказателства с повече професионализъм при полицейските акции, по-кратки срокове на разследване и чрез постановяването на окончателни присъди.

За по-ефективна борба срещу организираната престъпност Комисията препоръча на България да предостави нужните средства на новите специализирани съд и прокуратура за дела, свързани с организираната престъпност, да определи техния мандат и да продължи реформата в полицията.

Необходими са по-нататъшни усилия за подобряване на професионалната практика, така че реформата да води до резултат под формата на по-голям брой повдигнати обвинения, които отговарят на високи професионални стандарти, както и повече окончателни съдебни решения по дела за организирана престъпност.

От Еврокомисията все още се съмняват и в прозрачността на даренията за МВР.

 

Станишев към Борисов:
Европа не можеш да излъжеш
Още...

ЕК е на мнение, че въпреки, че възможността за дарения в полза на полицията е била ограничена, като се приемат само дарения от публични органи и държавни предприятия и тези дарения се вписват в регистър, тази практика все още поражда въпроси.

За усъвършенстване на управлението, отчетността и ефикасността на съдебната система Комисията препоръча на България да предприеме по-нататъшни стъпки за реформиране й из основи, по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Продължава евронатискът за строг закон за отнемане на имущество от престъпна дейност. Препоръката е, че обсъжданият в момента от парламента текст трябва да има възможно най-широко приложно поле и арсенал от мерки и да се опира на силни институции, за да има действителен възпиращ ефект за организираната престъпност и корупцията по високите етажи.

В доклада се отбелязва още, че все още не е предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика във важни дела, свързани с организирана престъпност и корупция и се подчертава, че взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати.

 

ДПС поискаха оставката на Цветанов заради евродоклада
Още...

 

В тази връзка от ЕК изтъкват големия брой оправдателни присъди на представители по висшите етажи на властта. През 2011 г. в шест дела, свързани с корупция и служебна злоупотреба, съдът оправда шест магистрати, отбелязват от Брюксел.

От ЕК не виждат и промените, които се очакваха от прилагането на изменения Закон за съдебната власт, целящ прилагането на прозрачни и обективни процедури за назначаване, повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система, както и отдаване на приоритет на съблюдаването на етичните норми.

Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет, за да се постигане по-голяма прозрачност и съблюдаване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система, убедени са от ЕК. От там припомнят, че през последните месеци доверието във Висшия съдебен съвет като институция бе поставено под въпрос.

 

ГЕРБ откри положителното в доклада на ЕК
Още...

Относно реформата в съдебната система в доклада се отбелязва, че от миналото лято до момента редица назначения на висши магистрати (сред които и това на шефката на СГС, б.р.), осъществени от Висшия съдебен съвет и парламента, са повдигнали множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите.

Изразени са опасения и по отношение на процедурите за атестиране. В бъдеще при атестирането и повишаването в длъжност е необходимо да се демонстрира способността на системата да отразява правилно разликите в професионалните постижения и да отчита в пълна степен спазването на етичните норми, препоръчват в от ЕК, отбелязвайки, че резултатите от борбата с корупцията в съдебната система са нееднозначни.

Въпреки някои примери за добра практика, все още постановените от съда присъди не се публикуват систематично, а стандартите за публикуване не са уеднаквени, е друг отчетен пропуск на съдебната ни система.

 

Брюксел приравни ГЕРБ с Тройната коалиция, смятат сините
още...

 

Все още предстои създаването на единна информационна система между прокуратурата, полицията и другите административни органи, е записано още в документа.

За по-ефективна борба с корупцията по високите етажи Комисията препоръчва на България да създаде мрежа от специализирани прокурори, да приеме дейни стратегии за разследване и да постигне резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси.

От последния доклад на Комисията не е отбелязано конкретно развитие по отношение на системата за контрол на декларациите за имущество на висши държавни служители с цел установяване и преследване на случаи на необяснимо забогатяване, констатира Брюксел.

ЕК ни препоръчва в новия Наказателен кодекс да се отразят неотдавнашните препоръки за запълване на законодателните празнини в областта на защитата от корупция в съответствие с Конвенцията на ООН срещу корупцията (UNCAC).

Междувременно от Европейската комисия обявиха, че 478 българи са назначени на работа в Комисията.
Странно защо - на фона на тази внушителна цифра - днешният брифинг на Марк Грей за евродоклада бе със симултантен превод на всички останали езици в ЕС, само не и на български!

Изпортено във вътрешен план  Image Преди 25 дни пържолките, сега кугърите...

На 12 януари 2012 г. е открит трупът на 17-годишната Мирослава Николова, изчезнала на 7 ноември 2011 г. от Перник и оттогава е била в неизвестност. Тя беше обявена за издирване чрез Интерпол и чрез информационната система на Шенген. Момичето беше видяно за последно по време на тренировка по таекуондо, след което си тръгнало, но не се прибрало.

 

Image

 

През цялото време близките на Мирослава Николова смятаха, че е отвлечена.

Малко след като официално огласи версията на разследващите, че момичето е било отвлечено и убито от свои роднини заради пари, Премиерът-идиот упрекна близките й за отправените от тях обвинения към работата на МВР:

"Съжалявам, че бяха изговорени от близките й такива лоши думи за МВР. Надявам се - те да се извинят и да ги отправят към най-близките си, които са участвали в този процес",

каза той.

Предполагаемият убиец Стойчо с прякор Чочо, единият от двамата задържани за убийството на Мирослава се самоубил. Той бил докаран от полицията в дома му за извършването на обиск, където се е застрелял, като е грабнал пистолета на съпровождащия го полицай и се гръмнал.

По думите на Премиерът-идиот един от арестуваните е завел разследващите на мястото, където е било заровено тялото на 17-годишното момиче.

"Затова кучето свърши много работа и заслужава и то, както и всички, награда",

каза той.

"От неговата заплата Цветанов да купи три-четири пържолки телешко, да прати на кучето и да награди водача",

изтърси още Премиерът-идиот.

 

Image Колаж: Владимир Дойчинов: "Кучето на Павлов? Не! Кучето на Боко!"

"Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Използвахме тежка техника и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето. Затова казах на Цветанов, когато вземе заплата, да купи на кучето три-четири телешки пържолки. Три-четири телешки пържолки да прати на кучето освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, като, разбира се, и всички, награда",

накрая заключи през смях, за оправдание, идиотът след участието си в дискусия на Американската търговска камара.

И всичко това в някакви 10-тина часа на 12 януари!

А Мирослава още не беше погребана...

 

Само 20 дни след това пролича отново - Тъпотата на един премиер-пожарникар в бедстващите райони


Преди да се завъртят витлата на "Кугърите" се завъртя едното полукълбо на т.н. премиер Боко Тиквата...След като се прибра в София се завъртя другото му полукълбо..., некоординирано като на дебил. Освен това той не чете Wikileaks.

Съдете сами.

 

Аctualno.com:

«Дали сме над $500 млн. за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята.»

Това заяви премиерът Борисов при спасителните акции в бедстващите райони и най-вече на бедстващите хора в залятото от вода харманлийско село Бисер, писа actualno.com

 

photo of 'Дали сме над $500 млн. за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята' "Кугър"


Борисов: Кураж на наводнените, но  излетял "Кугър"

«Над 400-500 милиона, над половин милиард сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях»,

заяви премиерът Бойко Борисов, след като преди това обеща да прати военни машини в помощ на бедстващите хора в залятото от вода харманлийско село Бисер, предаде Mediapool.

Премиерът коментира, че хеликоптерите "Кугър" не могат да бъдат използвани ефективно за спасителната операция в селото, въпреки че са най-скъпата покупка на военното министерство.

«Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Сега с началника на щаба и с колегите умуваме. И всъщност поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, с която... Най-скъпата техника, която държавата е взела, няма, за вашите зрители, обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците»,

заяви Борисов пред БНТ.

След като Борисов обяви, че хеликоптерите общо взето не стават, от МО съобщиха, че два от тях са извършили "евакуационно-спасителни полети в наводнените райони в област Хасково".

Ген. Златко Златев, командир на 24-а авиобаза "Крумово" съобщи, че с трета машина "Кугър" са пътували премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Това не е първият път, в който премиерът Борисов изказва мнение по най-скъпата сделка на армията през последните години – договорът с консорциума "Юрокоптер" за 18 хеликоптера, по която консултант бе тенис партньорът му Николай Гигов.

Договорът с "Юрокоптер" – неизвестните при предоговарянето

Сделката с "Юрокоптер" е най-скъпата поръчка на Министерството на отбраната. Договорът е за 12 хеликоптера "Кугър" (за ВВС) и шест "Пантер" (за ВМС) за над 380 млн. евро.

Правителството на ГЕРБ предоговори условията заради липса на средства и се отказа от последните три хеликоптера "Пантер". МО отказа да даде каквато и да е конкретна информация за договорените параметри.

Към момента от 12-те хеликоптера "Кугър" обаче летят едва 3, тъй като другите трябва да преминат през задължителни регламентни прегледи в рамките на поддръжката на машините, която не излиза евтино.

Освен това хеликоптерите не могат да се ползват пълноценно, тъй като не са купени с цялото необходимо оборудване.

Договорът бе подписан от военния министър в правителството на НДСВ Николай Свинаров през 2005 г. През 2006 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) подписа договор с френската банка “Сосиете Женерал” за гаранционен депозит от 60% по проекта. Така при невъзможност на МО да заплати цялата стойност на вертолетите банката автоматично изтегля 60 % от стойността на всеки вертолет и на резервните части за него и ги предоставя на "Юрокоптер” в рамките на депозита от 240 млн. евро, даден от българската държава.

Консултант на "Юрокоптер" по сделката бе бизнесменът Николай Гигов. Юридически съветник на "Сосиете Женерал" за тази сделка бе адвокат Тодор Батков.

 

(бел. Н.Т. – в крайна сметка вносител на хеликоптерите е близкия приятел на Боко Тиквата - Николай Гигов )


Договорът в грамите на американското посолство

Договорът с Юрокоптер е бил отразен и в грамите на американското посолство в София, които изтекоха през Wikileaks и сайта bivol.bg.

Американският посланик от това време Джеймс Пардю пише до българския министър на отбраната Николай Свинаров (НДСВ), за да протестира срещу условията на провеждане на търга. Процедурата е окачествена като "предрешена" в грама, изпратена на 31 януари 2005 във Вашингтон.

Той настоява държавният секретар по отбраната Доналд Ръмсфелд да повдигне въпроса пред българския си колега и изказът е доста суров: "Вашето решение да придобиете машините от Eurocopter е резултат от манипулиран и непрозрачен търг", препоръчва той като "езиков изказ" на Ръмсфелд.

 

БТА:

Бойко Борисов, министър-председател:

«Военните пряка връзка са си направили с летците, като летят ни съобщават какво виждат и докъде могат да стигнат, дай Боже да стигнат, за да може да ги дръпнат с лебедките. Нека хората още малко кураж да имат, да видим дано стигнат хеликоптерите. Техника ще отиде много, после ще им помогнем. Дай Боже сега да излезем от критичната ситуация.»

Борисов даде ценен съвет на местните хора:

"Да не пият вода, ще осигурим вода..."

"Животните, които са издавени, да бъдат описани и оценени - ще им ги платиме. Ще отидат в екарисаж още бързо да не пламне някоя зараза",

добави министър-председателят.

В спасителната акция са се включили, освен проблемните хеликоптери, и БТР-и и лодки, чиито действия се координират съвместно от МВР и военното министерство. Към бедствието са се отправили и водолази.

„Осигуряват се и съответните общински помещения, в които хората да бъдат настанени, помещенията да бъдат отоплени, да им се предоставят дрехи, при необходимост",

каза Цветан Цветанов”.

 

Image

Колажът е на фейсбук групата “Национален протест срещу безобразията в България”


 

БНТ:

Спасителната операция с военни хеликоптери на населението от област Хасково е затруднена, тъй като хеликоптерите "Кугър" не са пригодени да работят в зимни условия, защото нямат системи срещу обледяване. Така рискът да паднат, като излетят, е много голям. Това обясни пред БНТ премиерът Бойко Борисов.

 

dnevnik.bg:

«Кураж на хората! Проблемът е, че хеликоптерите "Кугър", за които дадохме толкова пари, нямат системи срещу обледяване и рискът да паднат, като излетят, е много голям. Машините могат да се издигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо - над 60 метра температурата е много ниска и може да се обледят и да паднат...»,

обясни министър-председателят.
Борисов обаче обясни, че рискът е поет и хеликоптерите вече летят към района.

«Щяхме да паднем и ние!»,


Не само кучето, открило тялото на Мирослава (възнаградено с «три-четири пържолки телешко»), но и Природата вече ни подсказва, че този рептил трябва го махнем и зачеркнем от историята на България!

Изпортено в личностен план

Съдете сами!

Подборки от "Бисерите на Бойко":


Бойкоборисовки, изречени от Федерална република Германия пред българската общност и студентите, живеещи в Берлин
Премиерът Бойко Борисов, който бе на официално посещение във Федерална република Германия се е срещал с българската общност и студентите, живеещи в Берлин.

"Толкова ни е страх да не объркаме и ние нещата, че сме си взели немец за съветник",

каза българският премиер уж на шега, но всъщност на сериозно по повод на злополучните проекти за магистрали в страната, предаде "Дойче веле".

Българите в Берлин приеха със задоволство премиерския реверанс към германското качество и обсипаха Бойко Борисов с въпроси в широк диапазон: от софийското парно и бургаските канализационни неволи до правосъдието, образованието и културата. Така посолството в Берлин се превърна за час и половина в лична приемна на премиера.

На родна територия в центъра на Берлин той предпочете да говори с публиката не само директно, но и непринудено на "ти".

"Защо в някои части на София не е предвидено място за пешеходци?", попита берлинчанка, омъжена за българин, и изрази съжаление, че всъщност й се иска да покаже нещо хубаво на приятелките си в "Лозенец", ама... не може.

"До 2012 година ще има метростанция и до "Лозенец"! Правя ти метрото, като дойдеш с твоите приятелки да ги возиш на метро! И всички метростанции са с подземни паркинги. Къде ги тези работи в Берлин!"

казва майтапчийски премиерът, но обещанието му не е на майтап.

"Какви са шансовете за работа в България?", пита пък българска студентка в Берлин.

Бойко Борисов обяснява, че "средните ешалони" във властта са все още заети от старите кадри и че неговата партия търси млади хора, като не държи на партийното членство:

"Така че имате голям шанс. Виждате колко много хора привлякохме отвън. Завършвай, учи, добра ли си, влизай в структурите на младежите",

препоръча бащински премиерът.

Срещата трябваше да убеди българите в Берлин в едно: сегашното правителство ще се справи с всичко, което е оставено като подводни камъни от предишните управници и за което Брюксел все още размахва пръст:

"Лошото е, че когато има наслоени с години негативни настроения към България, те много трудно се преодоляват",

заключи българският премиер. Как гледа той на посещението си в Германия?

"С цялата ми благодарност към госпожа Меркел - още бях кмет, когато тя като канцлер ме покани, защото вярваше в партия ГЕРБ, в нашата кауза и вярваше, че нямаше да я изложим пред Европа",

каза Бойко Борсов.

"Нито ще носим фереджета, нито ще говорим на турски. Мога да ви гарантирам",

каза министър-председателят в отговор на въпрос за поведението на турците в България, съобщи БТА.

"С Турция решаваме въпросите си, имаме добри отношения. Разбира се, действията на Доган и на ДПС в тази насока винаги са били проблем. Няма от какво да се притеснявате, но по темата за турското население трябва внимателно да се говори, защото те вече са десет процента от населението",

заяви той.

Студентка, която пита Борисов как минава един негов ден. Премиерът й описва същата неделя:

"Сутринта - първи Нанев, министърът на здравеопазването. След това се включих по „Неделя 150". След това един час ритах топка. След това Министерство на екологията с Дянков и Нона Караджова обяснихме това, което беше. След това по бТВ записахме това предаване с Росен Петров, излъчено в 17 часа, излетяхме за тук и сега сме на среща с вас".

Борисов твърди, че динамиката е много голяма и почти във всички министерства се правят реформи.

"Аз съм екипен играч. С Цветанов средно по 20 пъти на ден говорим - вечер до към 12 часа. Обикновено вечер правим последна оперативка по МВР какво са готови да направят. Сутрин в 7 с дежурния по МВР, който обяснява къде какво има, към 8,30 министърът казва къде почват реализациите. Паралелно с това вървят всички други мероприятия"

разказва премиерът пред сънародниците ни.

"Хубаво е било да си премиер в добрите дни, като е имало пари в държавата. Сега във времето на криза това си е жива болест. Всяко нещо е свързано в схеми и трябва да го разбиваш. С това огромно доверие, което имаме в момента - á разочароваш някой, á е казал - и те са същите като другите",

оплаква се Бойко Борисов.

 

Бойкоборисовки изречени в централата на фондация "Конрад Аденауер" в Берлин

Неразкритите поръчкови убийства, актуалната кримиобстановка, наследството от соцкабинета, корупцията и сложната мозайка в енергетиката бяха опорните теми в култова лекция на премиера Бойко Борисов в централата на фондация "Конрад Аденауер" в Берлин. Пред слушателите си лидерът на ГЕРБ разгърна цялата красноречива картина на битието ни - от камерите във военното министерство, които следят някой да не пипне пликовете с офертите за магистрала "Тракия", до багерите, с които ровим за трупове из околностите на столицата.

За поканените да чуят какъв е "Българският европейски път след 1989 година", не остана и капка съмнение, че днешното управление е попаднало в минна полоса от проблеми.

"Всичко започна с трансформацията на комунистите в социалисти...",

обясни Борисов и, описвайки позитивите и негативите на своите предшественици по време на прехода, заключи: 

"Няма такива шменти-капели!".

 

Маринела Липчева от радио „Дойче веле" внимателно изслуша неговите изказвания и ни предлага тези няколко цитата, които в Берлин звучат със сигурност по-различно, отколкото - в София.


Бойкоборисовка - за борбата срещу престъпността:
"С отвличанията имаше огромен проблем, с магистралните грабежи - също. Затова първо с тях се захванахме. Едва, когато започнахме да изравяме убитите и труповете по полетата, хората повярваха, че всъщност сме достигнали до едни от най - кървавите групи в страната."

Бойкоборисовка - за Цветан Цветанов:
"За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите или споделиха с нас в арестите и отидоха и посочиха трупове. Ние в момента разкриваме поръчкови убийства. Отиват и показват: "Ей тука в тая ливада има труп, ей тука някъде го копахме". Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове!"

Бойкоборисовка- за разликите между България и Германия:
"Не е едно и също да имаш граница с Франция или Австрия и да имаш граница от едната страна - Русия, Украйна, Чечения, Грузия, оттатъка - Молдова и Украйна, а от другата страна - Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Хърватия... Структурите на организираната престъпност във всичките тези изброени държави са много, много сериозни!"

Бойкоборисовка - за тежкия кръст на изборната победа:
"Ако не беше толкова трудно, хората нямаше да изберат нас. Щяха да са си пак социалистите, да си върви всичко мазно, бавно..."

Бойкоборисовка - за социалистите и Румяна Желева:
"Повярвайте ми, ние можехме много повече кирливи ризи да извадиме за тях, отколкото - те - за госпожа Румяна Желева. Госпожа Желева е един утвърден специалист, професор в Магдебургския университет в Германия, четири години евродепутат, но беше омаскарена по един безобразен начин."

Бойкоборисовка - за новия стил на управление:
"Опитваме се да налагаме европейски стил на поведение, но разбира се, когато ни нападат, сме безпощадни."

Бойкоборисовка- за кабинета си:
"Не искам нито хубавото, нито лошото от другите. Искам да носиме цялата отговорност ние сами и българите да знаят: ако сме добри - това сме ние. Ако не - такива шменти-капели като предишното правителство няма!"

Бойкоборисовка - за битката срещу корупцията:
"Ние слагаме кепенците на всичко. Отваряме-затваряме, докато можем!"

Бойкоборисовка - за конкурсите за обществени поръчки:
"Знаете ли как правиме в момента конкурсите за автомагистрала "Тракия"? Взели сме един немец в агенция "Пътища", господин Шолер, не знам дали е тука, който да наблюдава; само искам да наблюдава. Във военното министерство камери 24 часа наблюдават - някой да не пипне, да не отвори, да види листчетата! Като в "Биг Брадър" сме! И комисията, отива - отваря: цена, време, който спечели, щото става въпрос за европейски пари. Така правиме конкурсите в момента за инфраструктурните проекти! Камери 24 часа! Всеки може да отиде да погледне дали някой ходи да пипа листчетата!"

Бойкоборисовка - за срещата си с Ангела Меркел:
"Канцлерът ни даде необходимото самочувствие и подкрепа, че ако продължиме така, Германия ще стои зад нас и аз това й казах и на нея пред колегите, просто толкова е задължаващо това, че това е още една допълнителна тежест. Народът очаква ние да го оправиме, а пред вас аз поемам ангажимент да се справиме така, както трябва. Да се надяваме, че ще успеем. Трудно, но победата накрая ще бъде за нас!"

 

Бойкоборисовки - 12.02.2010, БНТ, "Панорама"
Следва пълен текст на разговора (бел. Н.Т. - подчертаното е достойно за "Бойкоборисовка")

 

Водещ: Бойко Борисов, министър – председател, добър вечер.
Бойко Борисов: Приятно ми е, Бойко Василев, „Панорама”.
Водещ: Вие сте в настроение след тази тежка седмица. Чак ви се чудя.
Бойко Борисов: То като си много уморен не ти остава друго освен да се усмихваш накрая.
Водещ: Война казахте вчера, а днес Алексей Петров го нарече политическа репресия, какво става, господин премиер?
Бойко Борисов: Всеки може във времето на демокрация сам да определя и поведението си и изказванията си. Нямам никакво намерение да коментирам каквото и да е било изказване. Война е, защото виждате операциите, които прави МВР и ДАНС, под, искам да подчертая, ръководството на Главна прокуратура, Върховна касационна прокуратура. Има много, много себе отдадени прокурори в момента, дори когато съм бил главен секретар нямаше такива. Може би същите тези момчета пораснаха, но в момента се борят много и са действително адвокатите на държавите, хората, които защитават интересите на държавата, мотивирано МВР, мотивиран ДАНС, подкрепа от евроатлантическите партньори. Аз мисля, че това е достатъчно към днешна дата.
Водещ: Това вашата война ли е или е войната на министър Цветанов?
Бойко Борисов: Това е войната на държавата.
Водещ: На държавата?

Бойко Борисов: Няма никакво значение кой е премиер, министър, кой е шеф на службите. Всеки от нас е длъжен да си извърви пътят, който гласоподавателите, народът е избрал и е казал „искаме това да направите” и ние го правим.

Водещ: Колко далеч ще стигнете?
Бойко Борисов: До края. Аз дори истински се чудя на някои от анализаторите, които казват, че това е била операция срещу мен или на Цветанов. След като аз от три седмици бивам запознавам от колегите какво готвят, какво правят, какви доказателства, какви свидетели се явяват, какви материали излизат, това е, на всички мои критици искам да кажа, това е да нямаш зависимост. Това е когато, не те е страх, че няма какво да излезе за теб – атакуваш, правиш, оставяш службите и прокурорите да работят. Политическата воля на премиера е да не пречи, да няма свои, да няма близки, да няма приятели. Който е сгрешил, прокурорите и службите да могат да го арестуват. Това е политическата воля всъщност и това е липсвало на моите предшественици.
Водещ: Казвате „да няма приятели” и това го казвате, защото с Алексей Петров се познавате отдавна, играли сте карате, имали сте обща фирма, затова ли го казвате?
Бойко Борисов: 1982 -1983 година сме съотборници в националния отбор и в спорта. Действително той е човек с много качества, но в същото време това, което видях, с което ме запознаха колегите истински ме озадачи и дадох ход на операцията. Това е липса на зависимост – да няма човек, срещу който да не могат да работят службите.
Водещ: Дори човек, с който сте се били на тепиха?
Бойко Борисов: Ние сме се били в преносни смисъл на думата.
Водещ: Каратето.
Бойко Борисов: Такъв ни е бил спортът.
Водещ: Да, в преносния смисъл на думата. Той що за противник е?
Бойко Борисов: тече съдебен процес. Има постоянна мярка, до колкото разбрах днес СГС е постановил и всяко мое вмешателство, всеки мой коментар може да бъде използван после в съда като вмешателство и затова мисля, че това, което направиха колегите, толкова много прокурори и служители на ДАНС са работили, съдиите днес са отсъдили постоянна мярка, значи те са чели това, което им е било предоставено, взимали са решения, нека да ги оставим да работят на спокойствие.
Водещ: Кажете, защото според вас...
Бойко Борисов: Липсата на зависимост прави ГЕРБ много силна, много ясна партия.
Водещ: Учуди ли ви това, че много хора искаха точно вие да се изказвате по този въпрос, точно вашето мнение да чуят?
Бойко Борисов: Не, защото няма тема в България, по която да не ме търсят журналистите да се изказвам.
Водещ: Особено тази обаче. От сряда всички казват Бойко Борисов да каже.
Бойко Борисов: Аз в сряда излетях следобед за Брюксел, четвъртък беше Съветът в Брюксел и понеже чух подобни приказки свиках журналистите преди Съвета в представителството, за да им кажа мнението си по въпроса. Нормално е, били сме толкова години съотборници, нормално е да питат. И именно това е най-голямото ми достойнство, няма недосегаем и няма човек, не искам да казвам дали е виновен или не, съдът ще го отсъди, няма човек, срещу който службите да не могат да действат в България. И това се оцени веднага и от Америка и от Европа. Това е новата България. Службите, правозащитните системи могат да работят по всеки, няма значение какъв е.
Водещ: Човек си задава въпроса дали е възможно един човек да е бил едновременно и в службите и в мафията?
Бойко Борисов: Аз повече обаче по тази тема няма да говоря.
Водещ: Казахте обаче подкрепата от вън, няколко пъти го подчертахте, включително и днес.
Бойко Борисов: Аз мисля, че на няколко пъти посланиците на водещи държави в света, дори не дипломатично, изказаха похвалите си към нас.
Водещ: Така е, но те отрекоха акцията да е замислена от вън. Колкото повече го отричат, толкова повече съмнения има.
Бойко Борисов: Вижте, напротив, акцията си е проведена изцяло от Прокуратурата, МВР и ДАНС, а това, че нашите партньорски служби са имали информация или не са имали, това не се коментира. Важното е, че на върха на представителството в България стоят посланиците, те, оставете всичко останало, толерираха волята на правителството, а ние като нация, като народ, които сме били сочени досега за най-бедните, най- лошите в Европа имаме нужда от тези позитивни сигнали, от тази оценка на света да каже в България вече този трудов народ вече не е най-корумпирания. Защо заслужават българите да бъдат наричани по този начин заради 15, 20 или 30 души. Каквато и да е цена ще я платя и тези хора ще ги вкарам в затвора, защото другите 7 млн. 900 и колко хиляди трябва да живеят добре. Не може 20-30 търтея да тормозят държавата и ние правим всичко по този въпрос.
Водещ: Каквато и да е цена, казвате ще я платите.
Бойко Борисов: Абсолютно вярно.
Водещ: Това обаче да се изреже мафията от държавата без упойка е доста тежка задача?
Бойко Борисов: Да виждате да ми е леко, на мен, на колегите, на екипа, не е леко.
Водещ: Да се върнем към чужбина – Гордън Браун, Меркел, Ван Ромпой, Папандреу, Ердоган, Нетаняху, изреждам лидерите, с които се срещнахте през ...
Бойко Борисов: Саркози.
Водещ: ...последните два месеца.
Бойко Борисов: Три.
Водещ: Добре, три. Най-важното, което поискахте от тях, това ли беше, което казахте преди малко, да признаят, че в България е друго?
Бойко Борисов: Е, не, с всеки един от тях има отделни приоритети.
Водещ: Най-важният от тях.
Бойко Борисов: Пак повтарям, когато говориш с канцлера на Германия, говориш и за еврофондове, говориш и за инвестиции, говориш за тотална подкрепа на правителството, тъй като това е най-силната държава в Европа – държавата, която дава най-много пари. Когато говориш със Саркози, има други теми – въоръжаването и енергетиката, сигурността. С една дума, Франция и България в момента имаме прекрасни, приятелски и много, много отношения, които дават гаранция за бъдещето. Ердоган като съсед, мотор по „Набуко”, ако искате и по тази тема да говорим. Но като резултат на всичко това, ако ми позволите, може би аз съм първият, който носи папки, които носят добри новини. Обикновено, когато се ходи в студията, се носят папки, в които има компромати.
Водещ: Във вашите папки какво има?
Бойко Борисов: Аз донесъл последната днес. Знаете, че 2008 година, тези зрители, които не знаят, бяха отказани по седем програми мерките за съответствие съответно на старото правителство. 2009 година също бяха отказани мерките за съответствие, а сега, 2010 година по седемте програми в рамките на тази седмица всички пари, които България до 2013 година може да усвои, са отпушени за България. Сиреч, когато бях в предизборна кампания, аз казах на българите – гласувайте за ГЕРБ, ние ще отпушим и ще върнем еврофондовете. Към днешна дата това мое обещание е изпълнено 100%, 13 милиарда лева могат да усвоят българите, ако сме кадърни, ако имаме желание, ако се напънем, можем да го направим.
Водещ: Казвате „ако се напънем” – защото осигурени не означава усвоени?
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Ако под вас, г-н премиер, има уплашена и демотивирана администрация, нали знаете, че няма да стане?
Бойко Борисов: Напротив, самият факт, и аз само за вашите зрители да чуят кои са програмите – това е програма „Транспорт”, това е програма „Регионално развитие”, това е програма „Конкурентоспособност”, това е програма „Околна среда”, това е програма „Техническа помощ” и това е програма „Административен капацитет”. Просто много са интересни за гледане по простата причина, че, тук на вашите зрители отново бих искал да покажа – те са писани всичките писма по един и същ тертип, 2008 година, 2009 година, 2010 година, абсолютно по един и същи начин структурирани. Единствената разлика е, че тук пише „Станишев”, тук пише „Борисов”, сиреч екипът на Станишев и екипът на Борисов. В едните пише „не съответства”, в 2010-та пише, че мерките за контрол са в съответствие с изискванията на ЕК. Искам да честитя на българите тази придобивка, защото едно е да чакаш, а друго е да знаеш, че парите стоят. И сега ние с кметовете в четвъртък, с министрите, със зам.-министрите ще направим всичко възможно да помогнем на тези, които нямат административен капацитет, ще отида в Пловдив с петима министри, ще обясня на кметовете какво не трябва да правят, защото много от тях с умисъл, с умисъл, повтарям, са проваляли програми.
Водещ: Защо?

Бойко Борисов: Абсолютно съм убеден, че на базата, за да изкарат някой лев. И ще дам пример – ЕК категорично казва, че обществените поръчки трябва да са с конкурс, а да няма пряко договаряне. Нашият закон го позволява прякото договаряне и маса кметове, понеже е много лесно да седна с тебе пряко да се договоря, разбира се, като пряко се договоря, пряко ще ми предложиш. Защото, като е конкурс, се явяват 30, 40, 50, 10 фирми. Има конкурс, явен, обявен и точен. Много от кметовете, включително от Смолян, 20% е глобена ЕК, е глобила България за това, че въпреки че са им казали да не правят пряко договаряне, те пак са си го направили.

Водещ: Защо не дадохте пример с някой кмет на ГЕРБ, а с някой кмет на БСП давате пример?
Бойко Борисов: Аз въобще нямах предвид. В Смолян на БСП ли е?
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Защото в Смолян на кмета на БСП му направих и КПП,и Дора Янкова ми благодари много, направих й 50 км асфалтов път и тя много ми благодари. Трябва ли да скрия това, че след като има изрична санкция да няма пряко договаряне, е направено – не.
Водещ: Добре, за кметовете не отговаряте ние, но администрацията уплашена ли е, в момента притеснена ли е?
Бойко Борисов: Който е притеснен и не работи, и не получава резултат – безработица има, желаещи за топли канцеларии има и ще сменяме.
Водещ: Да, но вашата работа е да намерите хора, които работят, а не да ги изгоните.
Бойко Борисов: Аз мисля, че фактът, че към момента получаваме тези резултати, хората работят добре, защо да са притеснени? Да, има такива, които са притеснени в администрацията. В понеделник се надявам, че дали ще го арестуваме или директно ще го предадем на прокуратурата, но един шеф на държавна агенция още в понеделник ще го оправим. Ще разберете защо, защото в момента ни тече проверката, но вече знам какво е сторено.
Водещ: На коя агенция ще кажете ли?
Бойко Борисов: Не. Нека да се тормозят събота и неделя. Те са 30 агенции. Нека се тормозят. Те всичките сигурно има какво да си мислят.
Водещ: И аз това си помислих.
Бойко Борисов: Да им пожелаем лека нощ.
Водещ: Със заменките измислихте ли какво да правите, така че България да не загуби пари?
Бойко Борисов: Заменките са, бих казал, най-уродливото, което можеше да роди предишното правителство.
Водещ: Да, но там има и ваши депутати.
Бойко Борисов: Нашият депутат първо тогава не е бил депутат. Нека да сме ясни и коректни. Не е луд този, който яде зелника. Българинът го е казал. Луд е този, който го дава. Ако аз сега изляза и каза на хикс бизнесмени, елате ще ви дам по 200, по 300 декара на морето, те всички ще дойдат. Кой няма да вземе, защо да не вземе? Виновен е този, който дава. Емил Димитров има ловно, иска да си го комасира, да стане по-голямо, кандидатства, дават му го, взима го. Тогава той не е депутат. В момента голяма част от тези са изрязани дървета. Построени са цели комплекси. И аз мисля, че тук и прокуратурата и МВР трябва незабавно да отпочнат тази операция. Аз съм дал, между другото, две седмици срок. Две седмици, мисля, че ще се справят. Какво трябва да се гледа там? Първо, как е строено без строителни разрешения? Примерно един Несебър. Сиреч кметът знае, ако знае защо не се намеси? ДНСК или регионалната служба знае ли? Защо не е спряла строежа?
Водещ: Втори кмет няма да спи спокойно.
Бойко Борисов: Трето, защо и как, откъде са парите в този комплекс хикс? Коя е тази строителна компания, която е собственик ме интересува. Как са взели разрешение да строят през зима, през лято? Кои са тези длъжностни лица? Вие ще видите, че тук цялото това черво, наречено корупция, ще се разплете от единя до другия край. И така град по град. Това е. Или трябва да го докараме докрай, и аз затова донесох тези папки, защото в тях стоят 13 милиарда лева. Европа ни каза днес: това, което правите го толерираме. Ето ви парите. Сега продължавайте да работите така и не допускайте провали.
Водещ: Европа казва и друго обаче. Всъщност вие казвате друго на Европа. Казвахме досега, че цел номер едно е пътя към еврото. Само че този път изглежда блокиран като границата с Гърция. И пак по вина на Гърция. Ще смените ли обаче целта в движение?
Бойко Борисов: Не. Но това не значи, че трябва да кажем на хората, че тази цел става труднопостижима в следващите две-три години.
Водещ: Труднопостижима? Не я обещавате?
Бойко Борисов: Вижте, аз понеже обичам да говоря ясно. Тя няма как да стане. И вчера разговарях и с шефа на Европейската централна банка, и с г-жа Меркел, Саркози и важните хора, които биха ми дали съвет. Просто уплаха, стреса от Гърция в момента в ЕС е просто не можете да си го представите.
Водещ: Аз мога да си го представя, но Симеон Дянков знае ли, че тази цел вече...
Бойко Борисов: Симеон Дянков, като му се обадих снощи, той продължава да не ми вярва дори на лошата новина и казва: не, ние сега ще работим да ги стабилизираме. Той иначе е много ентусиазиран, с хъс и мерак работи, вика: не, ние ще стабилизираме еврото, защото сега сме добри, дисциплинирани. Между другото, действително вчера и мен и естонския колега, ние сме единствените за пример в Европа.
Водещ: Тази дисциплина не коства ли фалити на български фирми, стягане на..?
Бойко Борисов: Вижте, какво значи „коства ли фалити”? Какво значи „коства ли фалити”?
Водещ: Ако разплащанията на фирмите са забавени...
Бойко Борисов: А защо са забавени? Защо предишното правителство не си ги е платило, да питам? Защо аз трябва сега да мисля за това, което те не са разплатили? За от ланския сняг, вече 100 пъти го повтарям, до строителните компании. Защо са позволили да се сключват договори, когато няма пари в бюджета? И сега тези строителни компании идват при мен и викат: „Да, де, ние тук за 10-12 млн. сме свършили работа. Плати я.” Къде ти е, защо когато няма в бюджета пари, ти си работил? Защо? Защо?
Водещ: Това за...
Бойко Борисов: За да вземат комисионните ли или какво?
Водещ: Това за тези, предишните, ясно, но въпросът е: „Дали не бяха забавени разплащания, заради това да се държи финансова фискална дисциплина, за да се ходи в еврото?”
Бойко Борисов: Аз се надявам и по-точно...
Водещ: Аз питам...
Бойко Борисов: ... искам да си мисля, че вие питате така просто, за да разберат повече хора, не че не ме разбирате.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: На Гърция, на Румъния, на Португалия, на всички, които имат дефицити им поставиха срок, примерно, на Гърция – вчера, на Румъния – онзи ден – влизайте до 3%, максимум – 4-5, защото съм им много големи – на по 15-16%. Ако аз не бях направил това, господин Василев, тези същите, който говореха да вдигна дефицита, сега щяха да кажат: „Видяхте ли, Брюксел наказа Борисов за това, че той вдигна...” Няма, аз съм вече много стрелян заек от тях, за да им позволя дори и мъничко да им дам шанс нещо вярно да кажат. Ако аз го бях направил, сега щеше да има санкции от Брюксел с една година срок ние да влезем в дефицит.
Водещ: Аз питам и заради друго, има...
Бойко Борисов: Освен това...
Водещ: Да.
Бойко Борисов: ... 40, 80, 80 млн. общо са 200 и завчера Дянков беше със строителните фирми и с много други, ние сме направили график, и януари, февруари, март, до края на март ние си изчистваме със тях. Връщаме задържано ДДС. В момента ние с огромния обем сме се оправили, вече сме ги разплатили.
Водещ: Аз питам и заради друго, не се ли струпа много стрес на хората, включително и на вашите избиратели? Днес разбират, че болници ще се закриват, утре разбират, че ще се вдига пенсионната възраст, това се отложи, все пак не рискувате ли подкрепата на хората?
Бойко Борисов: Няма риск, значи, българското общество досега е било според мен, ние трябва да си говорим с хората. Няма значение какъв си.
Водещ: Достатъчно ли говорихте за здравната реформа?
Бойко Борисов: Да, разбира се и категорично тази реформа трябва да се проведе точно по този начин. Само табелата...
Водещ: Сигурни ли сте, че хората разбират? Хората не я разбират, изглежда.
Бойко Борисов: Хората не я разбират, защото много са впрегнати в... Удобно им е така, примерно – да има няколко доктора, няколко медицински сестри, няколко санитари, табелата е болница, обаче като дойде болният, го пращат в следващата болница. Но затова, че е бил в тази болница, взима пари. И затова ние искаме първо да се започне, ако щеш, от табелата. Едно е да е болница. Тя, ако е болница, трябва да има в нея всичко, ако е спешен център, то е именно това, което всъщност сега представляват тези, в кавички, болници – спешни центрове – отиваш, ако нещо си се порязал, контузен – първа помощ да ти дадат и оттам те качват и те карат във ВМА, в „Пирогов”, в големите болници. Не е ли така?
Водещ: Така е.
Бойко Борисов: Факт, безспорен. Ние искаме да кажем истината и да кажем: „Ще спрем да харчим пари за това, което не правят всъщност в тези болници.” Дали ще има линейка, дали две – да, нищо не става толкова бързо и в една реформа, изведнъж да кажем: „Ето, това е идеално.” Да, затова има... Министър Нанев и неговият екип обикалят болница след болница, болница след болница или спешен център след спешен център, срещат се, запознават се чисто териториално и там, където независимо, че няма пълният критерий тази болница, но е много изолирано или много, как да го кажем...
Водещ: Далече, далеч от...
Бойко Борисов: Изразът на БСП тук ми харесва – „защитена болница” да я наречем, ние ще я оставим тази болница и това ще стане в рамките тук на десетина дена, ще имаме такъв критерий.
Водещ: Добре, господин Борисов...
Бойко Борисов: Така че, какъв е проблемът? Пенсионната реформа, за която говорите, за възрастта, ние сме казали, че от 2012 година ще говорим на тази тема.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И аз го извиках Младенов, Тотю Младенов, и питам: „Добре, господин министър, сега сме януари или февруари сме 2010 до 2012 финансовата и икономическата ситуация в света, в България ще са коренно, дай Боже, коренно различни, защо сега ние тревожим хората? Когато дойде 2012, първо, дай Боже, тогава всички ние да сме работили добре, да сме усвоили пари, да има пари, тогава може и да не се наложи да се прави. Защо сега? Ние говорим в условията на криза.” В условията на криза трябва здравната реформа да направим, защото там изтичат най-много пари.
Водещ: Добре, това, че вие и някои ваши министри често променяте решенията си, вашата сила ли е или вашата слабост?
Бойко Борисов: Аз считам, че е сила, защото ако бившият премиер не се инатеше, когато всички му казваха: „Махни този.”, или „Направи това.”, или „Не го прави по този начин.”, той стоеше твърдо зад хора и структури, които всъщност накрая и го предадоха.
Водещ: Един въпрос от днес...
Бойко Борисов: Затова, ако държавата беше моя: аз мога да се съобразя, мога и да не се съобразя. Но, когато тя е на хората и аз съм избран временно за една частичка от целия този период на тази държава да съм начело, аз съм длъжен да се съобразявам, да ги слушам всеки ден. Вие видяхте и майките, когато дойдоха при мен с децата за генномодифицираните организми, за 10 минути се разбрахме и то елементарно. Това, което е писмото от Брюксел, точно това трябва да влезе в закона. Съгласни ли сте? Съгласни сме. Довиждане. Довиждане. Полицейските синдикати дойдоха, говорихме, излязоха, казаха: „ОК, по начина, по който сме се разбрали за допълнителна помощ от операциите, които провеждат да остават като процент в ДДС.” Говорих с Дянков, каза: „Можем да го направим.” От юни месец, когато актуализираме бюджета, ще ги поканя, ще участват в актуализирането на бюджета.
Водещ: Това не се ли тълкува като липса на концепция и предварителна представа какво правите?
Бойко Борисов: А кой има концепция и предварителна представа за това, което прави?
Водещ: Живота, казвате, поднася изненади всеки ден.
Бойко Борисов: Ние трябва да сме гъвкави, животът е това, което е днес. Коя държава с концепция се е оправила? Да, има Стратегически план за национална сигурност, за енергетика, което... Следваме тази стратегия, но в условията на тази финансова криза... Аз мога да ви кажа вчера и в Брюксел – ние в съвета на премиерите едно с едно решенията не могат да намерят подкрепа от всички.
Водещ: „Набуко”, например, намери ли?
Бойко Борисов: „Набуко” – за радост Гордън Браун беше много, британският премиер твърдо зад мен. Аз им поставих въпросът: „Колеги, докога ще шикалкавим с взимането нас оценки?” Не го казах „шикалкавим”, „Докога ще изпращаме противоречиви сигнали?”, нали така е в Брюксел.
Водещ: Шменти-капели.
Бойко Борисов: Да, уж „Набуко” е приоритетният проект, но освен България, която си е ратифицирала договора и сме се подготвили, Турция и Ердоган натискат, нали също са готови, искаме да го правим, Великобритания заяви твърдо, че иска да участва в тази тройка Ердоган-Борисов-Браун да изтеглим „Набуко” като приоритетен проект, всъщност ние сме на кота 0. Ние само си говорим, че е приоритетен. И така по още няколко теми за общата енергийна...
Водещ: Политика.
Бойко Борисов: ... политика на Европейския съюз. Аз ги попитах: „Какво пречи, всички ние да ги купим газа?” Европейската комисия отива, купува газа от Русия и го разпределя. Защо не го правим, нали ние сме европейските съединени щати? Затова е Европейският съюз.
Водещ: Много ми е интересно какво ви отговориха на това.
Бойко Борисов: Защо България сама трябва да взима решение, нали примерно, или Румъния ще взима ракети, България примерно дали ще вземем радар в противоракетната отбрана. Излиза Европейската комисия, ние затова сме едно семейство, затова сме един съюз, затова сме една финансова система, затова си помагаме.
Водещ: Не искате да се нагърбва България с решения като това за противоракетния щит или иска да се скрие под чадъра на общата европейска политика?
Бойко Борисов: Аз искам точно и ясно България да бъде защитена в общата противоракетна отбрана на Европа и когато радара е в Германия, или в България, или в Румъния, за Европа е едно и също и то трябва да имаме единна позиция, единно решение. Това съм казал и мисля, че съм прав. Аз благодаря и на господин Рампой, че най-много на мен ми даваше думата, но и всички колеги след това дойдоха и ме поздравиха, а господин Папандреу направи един изключителен жест от библиотеката, където беше срещата на съвета, до където бяха нашите журналисти, даже с едно микробусче отидохме двамата, да говори пред българските журналисти, да благодари за подкрепата, която им дадохме за това, че Европейската комисия застана зад тях в тази изключителна тежка ситуация, но те са правили това, което мен не караха да направя с този бюджет. Оттам им е проблемът.
Водещ: Сега, когато обаче скандалът около Румяна Желева отмина, работата около Илиан Михов затихна, вие, най-важния извод, който си направихте, защото досега говорим за неща, за папки, за успехи...
Бойко Борисов: Защо за Илиан Михов пак утихна, кое е утихнало? Не можах да схвана.
Водещ: Утихна историята цялата около...
Бойко Борисов: Не, Илиан Михов е един изключителен професионалист, който...
Водещ: Не, не нямах предвид...
Бойко Борисов: ... чака и стане ли необходим, ми е обещал, че ще се яви. Така че... Сега ми е съветник. Кое да утихне? Утихването означава – нещо все едно не е както трябва, а то е както трябва.
Водещ: Вече не се говори за това, това искам да кажа. Исках да ви попитам обаче – открихте ли някаква своя грешка във всички тези неща?
Бойко Борисов: Не, нямам грешка. Аз продължавам да считам, че Румяна Желева щеше да се справи добре. Но срещу нея се... Тя стана по-точно жертва на борбата между левицата, десницата и либералите в съюза. И между другото вчера всички дойдоха да ме поздравят. На 2 и 3 март той ще бъде в България, за националния празник на България ще дойде президента на Европейския парламент. Мисля, че това към нашата нация е също един много ясен знак за подкрепа от Европа. Той каза: „Имаш най-доброто, което си дал в Европа. Просто всички толкова се радваха и господин Барозу, че вече и комисията работи и всичко работи, защото всички си даваха ясна сметка, че Европейската народна партия нямаше да даде Желева.” До май нямаше да има комисия. Поне 4-5 други комисари щяха да паднат. Докато не се изтощят...
Водещ: Имате предвид Кристалина Георгиева.
Бойко Борисов: Не, не, ако не бях направил този бърз ход, подмяната с госпожа Кристалина Георгиева и то с безспорен кандидат, просто си отдъхнаха всички. ЕНП бяха готови на война докрай.
Водещ: Добре, едно последно изречение...
Бойко Борисов: Така че не виждам грешка.
Водещ: Едно последно изречение, господин Борисов, използвам това, че в неделя е прошка, че ще има и панихида на убитите от народния съд и да ви попитам, малко да се върнем към началото на разговора, българското общество, вие казахте – българския народ изстрадан, измъчен и така нататък, от какво има нужда сега – от прошка или от война?
Бойко Борисов: Добрите хора имат нужда да си почиват, да си работят, да си празнуват, да си гледат семействата, а ние трябва да воюваме, за да им запазим спокойствието. Просто съдбата е такава – за едни война, за други мир. За да живеят другите, тези 7,5-7,6 млн. души трябва да има 15-20 себеотдадени, себеотричащи се хора, който да защитят интересите им с каквато и да е цена.
Водещ: Бойко Борисов, министър-председател, благодаря ви за разговора. Сега, уважаеми зрители, ще видите една след друга предишния и новия български еврокомисар. Първо спомената вече Кристалина Георгиева...
Бойко Борисов:Извинявайте, че се намесвам. Единственото, което дадохме пари вчера в Европейския съвет, бяха 90 млн. евро на Кристалина Георгиева да замине за Хаити.
Водещ: Тук, само след малко тя ще го каже това, защото всъщност разговора с нея го записахме преди три часа в Брюксел.


Потърсил, открил и подбрал оттук, оттам - авторът
                                                                                                                                                              

Изводи: 1. Всичко това натворено през последната за общо 2 г. и нещо.

               2. Централната нервна система на рептила Боко Тиквата, който ни управлява, очевидно е тотално изпортена и крайно време е да бъде въдворен!

 

 

За плевен онлайн портал/

Д-р инж. Никола Тодоров

                                                                                                                                                              

 

‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:431 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).