The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » Светът » Стратегии за световно управление » Интернет, света като едно малко село и ACTA-кучетата в селото

Светът - теми, политика, личности » Стратегии за световно управление

Интернет, света като едно малко село и ACTA-кучетата в селото Изпрати E-mail
Светът - теми, политика, личности - Стратегии за световно управление
Дата на публикуване: 01 Февруари 2012
Публикацията е прочетена: 6113 пъти


Image Правителството тайно подписа ACTA - смъртната присъда на Интернет!


По-точно Бългеириъ
и
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)
или накратко
Търговско споразумение против фалшификации!

Това което буди тревога са общите разпоредби на ACTA позволяващи блокиране на цели сайтове и достъпът на потребители до интернет, извън съдебни процедури и в пряк разрез на основни човешки права, както и нашата конституция а именно в частта и установяваща  правото свободно да се споделя информация!

Споразумението е изготвено в условията на пълна секретност от каквито и да било обществени дебати и въпреки критиките на активисти ,юристи и правозащитни организации!Защо никоя българска медия не отразява това нагло посегателство върху правата и свободите ни, това коварно предателство на българските представители подписали този анти-конституционен акт? Поляците масово изразиха недоволството си от тази тирания и излязоха на улиците протестирайки, а ние дори и не знаехме за поредния кинжал забит ни в гърба!

www.infowars.com/eu-signs-acta-global-internet-censorship-treaty/

 

Секретността на АСТА е заради скандалността на съдържанието.

Докато Интернет и правозащитниците в САЩ и по света празнуваха победата над SOPA и PIPA, България подписа "големия им брат" - ACTA. Тихомълком, при нулева публичност, както всичко около този договор.

Официалното име на договора е Anti-Conterfeiting Trade Agreement - Търговско споразумение за борба с фалшифицирането. До голяма степен името е подвеждащо - доста от положенията в него наистина касаят борбата срещу фалшифицирането на търговски марки, но ключовите са насочени срещу нещо съвсем друго. Повече за него - след малко.

Договорът е изготвен и преговорите по него са водени в абсолютна тайна. На няколко пъти отделни негови положения са изтичали в пресата и са стряскали обществеността. Всички официални запитвания какво съдържа договорът обаче са получавали отказ, мотивиран с какви ли не причини. След окончателното му оформяне до съдържанието му са допуснати (под строго обвързване с абсолютно неразгласяване) представители на някои най-големи корпорации.

Предвижда се ключовите му текстове да останат тайна колкото се може по-дълго дори след подписването им от различните държави - само да се прилагат последствията им... Нещата са стигнали дотам Кадер Ариф, докладчикът в ЕС и ЕП за ACTA, да подаде оставка. Изявлението му по въпроса може да бъде открито, преведено на български език, в блога на Пейо.

За щастие, различни работни версии на договора са изтекли и са публикувани открито. В тях може да се види, че договорът не съдържа нищо, което би могло да бъде държавна или друга тайна. Секретността му се налага единствено от скандалността на съдържанието - при открито обсъждане шансовете на този договор да бъде толериран от обществеността са нулеви, заради тоталното погазване на гражданските права и свободи в името на корпоративните интереси.

За несвикналите да четат юридически текстове и да съобразяват последствията от тях, ето някои от моите основни забележки:

- Предвижда се, когато става дума за защита на "интелектуални права", интересите на корпорациите-праводържатели да бъдат по дефиниция с юридически приоритет пред законите за свобода на словото, неприкосновеност на личната информация и другите основни граждански права.

- Интернет доставчиците трябва да бъдат задължени юридически да вземат мерки потребителите им да нямат възможност непозволено да споделят или достъпват защитено с права съдържание. В случай че потребители успеят да направят това, Интернет доставчиците носят юридическа отговорност като съучастници.

За установяване на подобни действия трябва непрекъснато да бъдат следени всички Интернет потребители, без значение дали има някаква причина да бъдат подозирани, или не. Следенето и блокирането на потребителите трябва да се извършва за сметка на доставчиците (тоест, за сметка на потребителите). Личната информация на уловените или подозираните в опит да "нарушат правилата" трябва да бъде предавана на съответните корпорации-праводържатели. Не се предвижда юридическа възможност за потребителите да оспорят този процес, или решения или действия, произтекли от него.

(Подобни правила - т.нар. "закон за трите удара" - са били прилагани пробно в Германия и Великобритания. И в двете държави е установено използване на закона от праводържателите за изнудване на невинни потребители. В типичния случай на потребителя се предлага да плати няколкостотин евро обезщетение, или да отнесе нещата до съда; във втория случай вероятно ще спечели делото, тъй като всъщност е невинен, но това ще му струва поне няколко хиляди евро в разходи за адвокати и изгубено време.)

- За нарушения на интелектуални права (напр. слушане на "пиратствана" музика) се предвиждат наказания, които включват затвор. На теория, затвор се предвижда само за "комерсиално" използване на защитено съдържание. Какво е комерсиално използване обаче се определя от корпорациите-праводържатели.

Ако например някой е чул (законно придобита от вас) музика, която слушате, и тя му е харесала, то това може да се тълкува като разпространение на защитена с авторски права музика с цел получаване на изгода (по-добро отношение от чулия музиката) - пар екселанс комерсиално използване на защитено съдържание. Тоест, то е престъпление: вие сте извършителят, а чулият музиката е ваш съучастник, и подлежите и двамата на затвор (или, ако не ви се лежи, плащане на обезщетение...).

- Наказанията да бъдат договаряни пряко между корпорациите-праводържатели и обвиняваните от тях лица, без участие на съда. Корпорациите не са длъжни да представят каквито и да е доказателства за обвиненията си. Размерът и обхватът на наказателните мерки се определят от корпорациите.

Сред тях се предвижда например лишаване на обвинения от достъп до Интернет (което Интернет доставчиците ще са длъжни съгласно ACTA да откажат на обвинения по искане на корпорацията праводържател, без нужда от доказателства от нейна страна или от съдебно решение). Обратно, подписалите ACTA държави не са длъжни да дадат на гражданите си юридическа възможност да оспорят налаганите им наказания.

- Сайт, в който е била споделена "нарушаваща авторските права" информация, трябва да бъде спиран при поискване от корпорацията-праводържател. (Корпорацията не е длъжна да представи доказателства, че информацията наистина нарушава интелектуални права, или че тя притежава тези права.) Също, този сайт се води "съучастник в престъпление", независимо дали служителите му са имали каквато и да е реална възможност да разпознаят информацията като "нарушаваща авторските права", и/или да я свалят навреме.

- Софтуер, който може да чете съдържание, "заключено" с цел защита на авторски права, автоматично става незаконен. (Дори ако е използван само за четене на законно придобито съдържание.) Също така незаконно става разкриването на файлови формати, методи на "заключване" (шифроване, обфускиране и т.н.), и други подобни.

Това автоматично прави незаконен на практика всичкия съществуващ свободен софтуер. (Подсетка: отгатнете как ще се промени цената на Windows, MS Office и другите комерсиални продукти, ако Линукс престане да съществува.)

- Граничните служители имат правото (всъщност задължението) да проверяват всички дигитални устройства, пренасяни от граждани, за наличие на "пиратско" съдържание. Изискването да докаже законното придобиване на всяка бройка съдържание (всеки филм, песен, текст и пр.) пада върху гражданина.

- Правото на "честна употреба" се ликвидира. Ако например споменете в своя статия името на корпорацията А или продукта й Б, това е пряко нарушение на нейни интелектуални права. Ако статията е негативна, корпорацията е в пълното си право да ви осъди на затвор. Разбира се, за нарушените й интелектуални права. (Същото важи и за всяко друго разпространение на информация, която съдържа защитеното с интелектуални права име на корпорацията или неин продукт - например личен разговор между двама...)

- Съучастничество в престъпление представлява всяка форма на помощ за достигане до "нарушаващи" творби или "нарушители", дори косвена. Ако например откриете чрез Гугъл сайт, в който е изложена статия, обвинена в нарушаване на авторски права (дори ако не сте търсили точно тази статия), то Гугъл е неоспорим съучастник в престъплението и носи наказателна отговорност наравно с другите "участници". Същото важи за всяка друга търсачка, за всеки сайт, който съдържа линкове към други сайтове, и т.н.

- Производството на генерични лекарства без разрешението на откривателя на субстанцията се обявява за международно незаконно, дори ако в държавата, в която се извършва, е законно. (Генерични се наричат евтини лекарства, произвеждани от законно получена или купена истинска субстанция, без нарушаване на търговската марка на създателя им.)

Призовава се за значително по-крути мерки срещу производители на генерични лекарства и освобождаване от отговорност на вземащите тези крути мерки. Това създава условия за обявяване на генеричните лекарства по принцип за незаконни - а това би повишило средната цена на лекарствата на повечето пазари (включително българския) между 5 и 10 пъти. (Съответно, би повишило 2-3 пъти необходимите за здравна осигуровка суми, и т.н.)

- При обвинение в нарушаване на авторски права, дължимото обезщетение се базира на максималната теоретично достижима загуба, без значение колко нереалистична е. (Например, ако си пуснете песен така, че да могат да я чуят и други около вас, следва да се допусне, че всички те са я чули, и затова всеки от тях не си я е купил по максималната възможна пазарна цена. Също, това е само "пряката" икономическа загуба, а вие дължите като обезщетение също така всички възможни косвени икономически загуби, определени и сметнати отново със същия подход.)

- При създаването на литературни, музикални, филмови или каквито и да било други творби се прилага същият подход. Ако независимо колко малък фрагмент от творбата ви съвпада с нещо, защитено с права, то вие сте вече престъпник, подлежащ на затвор. А не е възможно да твориш каквото и да е, гарантирано без никога да включиш никакво парченце от нещо, може би много апокрифно, но вече сътворено и защитено с права.

Реално, големите корпорации вероятно ще могат да си позволят да творят, защитавани от влиянието си и огромните си арсенали от права. Обикновените автори, които не са собственост на голям инфо-робовладелец, обаче надали ще могат.

- Точно същото важи за иновациите в науката, техниката, производството, бизнеса и почти всички други елементи на обществения живот. Ще могат да си ги позволят единствено големите корпорации. Средният и дребен бизнес ще изгуби възможността да бъде иновативен и конкурентен, и в по-дългосрочен план ще изчезне. Резултатът ще е общество като описаното в киберпънка на Уилиам Гибсън: отгоре мегакорпорации, отдолу техни работници с права като на крепостни селяни или роби, и нищо в диапазона между тях.

(Мой коментар: Основните автори на ACTA - САЩ - са заявили изрично, че няма да го приложат и да бъдат обвързани от него. Категорично са се противопоставили на ACTA също страните от BRIC - Бразилия, Русия, Индия и Китай - и почти всички други по-големи развиващи се страни. Какво бъдеще очаква ЕС, ако го приеме? Дали няма внуците ни да ходят гастарбайтери в Гана, или да си мечтаят да емигрират в Бурунди?...)

Разбира се, ACTA съдържа голямо количество "предпазни мерки", които на думи трябва да попречат да се стигне до тези ефекти. На практика обаче всички тези предпазни мерки имат една обща черта: формулирани са така, че мерките да са неприложими, или дори формулировките да са безсмислени. (Мерките в полза на корпорациите-праводържатели, от друга страна, са формулирани изключително директно и недвусмислено.) Резултатът след внимателен прочит напомня прочутото "В името на човешкото достойнство, щастие и благото на народа, осъждам обвиняемия на десет години каторга за клевета срещу комунизма".

Или същото, но казано по по-ясен начин: ако не беше така, щеше ли да има нужда от каквато и да е секретност около ACTA? Да сте видели някога да се държи секретен договор, който е от реална полза за гражданите и гласоподавателите?

... При наличното положение, за мен ACTA изглежда по точно определен начин. А именно: на Големите Праводържатели им е писнало клиентът да бъде цар. Предпочитат клиентът да им е роб. И са готови, за да го постигнат, да се бръкнат за няколко десетки милиарда. (На толкова се оценява лобирането около ACTA и подсигуряването на пълно медийно мълчание за него.) Защото ще си върнат после тези пари многократно. От нашия джоб.

И това е дребният проблем. Големият е друг. Формулировките на ACTA, насочени към ликвидирането на гражданските права и свободи на хората пред корпорациите-праводържатели показват: с този договор корпорациите не търсят пари. Търсят власт... Помните ли приказката, че който има пари, няма нужда от сто торти, защото винаги може да си купи колкото си поиска? Е, който има власт няма нужда от пари. Защото може и без тях да получи всичко, което пожелае. Включително, разбира се, още много пари. Ако случайно му потрябват. Примерно да си пали с тях пурите.

Как може да се противодейства срещу ACTA?

Някои идеи има в блога на Боян Юруков.
Други и линкове - в блога на Костадин.
Много актуален по темата е, разбира се, блогът на Нели Огнянова.
Конкретни и точни съвети има в блога на Емил Георгиев.

Но най-сигурният начин за противодействие според мен е простичък - информирането на хората какво се готви. Най-могъщото оръжие срещу мрака е светлината. А толкова старателно държаните в мрак творения няма как да не са силно уязвими на нея.

Така старателно пазената около ACTA тайна е доказателство за неговата слабост и нашата сила, поднесено от създателите му чрез действията им. Нека вярваме на преценката им, че имаме силата да пратим този договор където му е мястото. И нека го направим.


 

Автор: evreite

Чифутите се домогват до интернет! А подлогите бързат да се присъединят! От днес сме принудени да се съобразяваме със "споразумение" чиито текст даже не са ни казали! Едните чифути измислиили текста и после се съгласили с него!
И сега най-големите ПЛАТЕНИ торент тракери се държат от чифутски фирми и за тях няма закони такива има стотици като една част от тях само прибират парите и не предоставят съдържанието!
И без това големите доставчици на интернет в страната са евреи - сега ще ликвидират и последните български!
Бях в Германия миналата седмица там интернета е доведен до абсурдно ниски скорости и има непрекъснати сривове, да не говорим за безумните цени!
За мен е ясно, че ако не гледат филми хората ще четат повече и ще разбират повече истини!  
Сега цитата от мрежата:
"България се ангажира да постави под строг контрол интернет. Страната ни е една от 22-те членки на ЕС, които подписаха спорното международно търговско споразумение за опазване на авторските права ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането") в Токио.

Макар ACTA да се представя като инструмент "за създаване на законни стандарти за опазване на правата върху интелектуалната собственост и за засилено международно сътрудничество", всъщност тя е инструмент за централизиране на надзора върху интернет и ще стане първият световен договор за контрол върху мрежата.

Текстът на договора не е публикуван никъде. Аргументът е, че става дума за търговско споразумение, и това изисква конфиденциалност. ACTA третира интернет пиратството (по подобие на американските проектозакони SOPA (Stop Online Piracy Act - "спиране на онлайн пиратството") и PIPA (Protect Intellectual Property Act - "защита на интелектуалната собственост"), както и разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти.

Споразумението задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права. Ако обменът не бъде засечен и прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. Доставчикът, който не спре нарушението, ще бъде отстранен от пазара.

Според ACTA притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, не е нужно да доказва, че потребителят или доставчикът на интернет са нарушили авторското му право. Достатъчно е само да се оплаче три пъти, че правата му са нарушени. Споразумението предвижда криминализирането на разпространение на стоки и съдържание в интернет с неуредени авторски права, ако това се прави с търговска цел. Това означава, че сайтове, които имат голяма популярност и имат качено съдържание със спорни авторски права, попадат под наказателна отговорност.

Критиците на ACTA смятат, че този документ ще наруши свободата на общуване и ще подкопае иновативния дух. Те твърдят, че той ще размие разликата между фалшиви стоки и интернет пиратство. Така под един параграф ще бъдат поставени китайските компании, които произвеждат фалшив аспирин, обувки и DVD плейъри, и обикновените потребители, споделящи си файлове.

Според запознати дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана в споразумението и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите мултинационални корпорации. Той също така ще даде правомощия на митническите служители да преглеждат компютри, смартфони, МР плейъри с предполагаемо пиратско съдържание. "

 


 

ВНИМАНИЕ!!! Край на относителната свобода в интернет - пространството и у нас!

Автор: samvoin
ГЕРБ и десните евродепутати твърдо решени да въведат цензура в интернет

Автор: ssstto

В блога на Пею има превод на изявлението на Кадер Ариф, докладчик на ЕС за договора  за драконовска цензура в интернет ACTA, относно мотивите за оставката му и то e пълно с обвинения към десните евродепутати. Изглежда за тях демократичния процес означава да обслужваш големите филмови и музикални корпорации докато прецакваш организациите на гражданското общество и заобикаляш Европарламента при приемането на скандалния договор. Вчера България е ратифицирала тихомълком договара, даващ право на държавата да блокира сайтове за споделяне на файлове, форуми, блогове и всичко друго в интернет, което според нея нарушава нечии авторски права.Коварен заговор срещу свободата в интернет!

България е подписала така нареченото "ACTA". Подписано е в Токио от посланика ни там (подписали са още 22 страни).
ACTA дава права на държавата да блокира сайтове за споделяне на файлове, форуми, блогове и всичко друго в интернет, което според нея нарушава нечии авторски права. Това става, с намесата на интернет доставчика, който е задължен да блокира въпросния сайт. Потребителите, които качват филми, музика, снимки и др. ще носят наказателна отговорност, застрашава ги и лишаване от свобода. Дори и един споделен линк във форум към "нелегалнен" файл (филм, музика, дори и снимка) е достатъчен !! Авторските права в този документ не са особено добре конкретизирани, така, че нарушенията могат да бъдат стотици. Интернет доставчиците също ще бъдат подвеждани под отговорност за това, защото те трябва да следят дейността на потребителите. Общо взето корпорациите ще унищожат всичко каквото сметнат за нужнои по този начин ще придобият контрол над Интернет!!
Това е невероятно нагло вмешателство в живота и личното пространство, и освен всичко е подготвено тайно, без знанието на никой, зад гърба на хората.
Това ненормално споразумение продиктувано от корпорациите, които явно добре си плащат на политиците застрашава основните ни права, напр. правото на свободно споделяне на информация, което е определено от Конституцията !
Добре, че има twitter, защото българските медии мълчат по въпроса и ни държат в пълно информационно затъмнение. Може би защото имат интерес от това.
В twitter и youtube вече се говори за протести, хакерски атаки на anonymous и т.н.
В Полша хиляди хора протестират по улиците !!!
Единствената надежда остава Парламента на ЕС, който ще гласува споразумението през лятото. Това е и последният шанс.
Хората трябва да се информират незабавно за това, моля създавайте групи във фейсбук споделете с приятели и т.н....

Тази наглост не трябва да се търпи и толерира !!


И реакцията по света
А тук има една петиция за подписване:
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?fp/плевен онлайн портал
д-р инж. Никола Тодоров


‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:434 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).