The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » Светът » Стратегии за световно управление » Утре в Давос се открива WEFAM’12

Светът - теми, политика, личности » Стратегии за световно управление

Утре в Давос се открива WEFAM’12 Изпрати E-mail
Светът - теми, политика, личности - Стратегии за световно управление
Дата на публикуване: 24 Януари 2012
Публикацията е прочетена: 6015 пъти

От утре в Давос, Швейцарските Алпи: Готови ли са лидерите за "великата трансформация" на света на редовната годишна среща на световния икономически форум (World Economic Forum Annual Meeting), която ще се проведе от 25 до 29 януари 2012 там?


Обезсърчителният дневен ред на Давос

Всяка година през зимата сме свидетели на световния икономически форум в Давос, на който се срещат държавни и политически лидери с представители на 1000 най-могъщи фирми в света. През лятото пък се провеждат срещите на Г8 - най-развитите индустриални държави на планетата. На тях също се обсъждат световните проблеми и се оформят концепции, които засягат цялостното развитие на света. Но те обаче не са обвити в такава мистична тайнственост и легенди като срещите на Билдербергската група. Както посочва Тони Гослинг, „не може да бъде и другояче, когато най-могъщите политици, бизнесмени и културни звезди дискутират бъдещето на човечеството при пълна секретност и без никаква прозрачност".

За пореден път държавници на най-високо равнище, лидери на мисълта и изпълнителни директори на компании от всички краища на света ще се съберат в Швейцарските Алпи за годишната среща в Давос.


В крайна сметка Билдербергите и WEFAM (ГС на СИФ) управляват света:

вж.: http://www.plevenonline.com/...

Забележете темите на ГС на СИФ:

Темата на срещата за 2011 година беше "Споделени норми за нова реалност".

Темата на срещата за 2012 година е "Великата трансформация ".


Отново дневният ред е твърде широкообхватен и интересен - колко велика ще бъде трансформацията в света (на света), вследствие на вече споделените норми за нова реалност в Света.

И отново тези от нас, които следят събитията отдалеч, ще се надяват тази впечатляваща комбинация от интелект и характер да може да допринесе за по-добро разбиране на причините за световните проблеми - и особено важно, какво е необходимо да бъде направено за подобряване на глобалното благосъстояние.


Световните лидери ще обсъждат какво да правят, за да измъкнат света от кризата

Обединяващата тема за тазгодишната среща в Давос - "Великата трансформация" - е добра, но позакъсняла. Тя засяга комбинацията от многогодишни глобални промени, които засягат и развитите, и развиващите се страни.

Тя насочва участниците към анализ защо светът изглежда толкова зле подготвен за справяне със свързаните промени в икономическата, политическата, социалната и институционалната области. И в перспектива в нея се крие шансът за реализиране на по-добри съвместни решения.

През 2009 г. се роди просто понятие - "нови реалности" - което изразяваше идеята, че след шока на финансовата криза глобалната икономика няма да се възстанови нито гладко, нито бързо. Вместо това светът ще стане свидетел на материални промени, които ще създадат напрежение, ще отправят предизвикателство към традиционното мислене и в критичен аспект ще изискват и интелектуална, и оперативна гъвкавост - едновременно в публичния и частния сектор.


Докато Западът забавя темповете си на растеж, изгряващите икономики набират скорост

На база анализ на базовите проблеми се появи прогнозата, че напредналите икономики са изправени пред неприятна комбинация от необичайно бавен икономически растеж, стабилна висока безработица и периодични опасения от задлъжнялост и дефицит.
Междувременно системно важни развиващи се икономики (предвождани от Бразилия, Китай и Индия) ще ускорят темповете си на развитие. Въздействието от това ще бъде отвъд критичната цел на изваждането на милиони граждани от бедността - и би имал отражение върху функционирането на глобалната икономика.
Затова все по-значими са предварителните активни промени в политиките на национално, регионално и международно ниво - като начин за гарантиране на стабилен и подобряващ благосъстоянието преход. Това би изисквало материална еволюция и в съдържанието, и в начина на реализация на политиките.

Политиците все така продължават да робуват на инерцията

За съжаление подобни промени не предстоят в достатъчен мащаб, особено в развитите икономики. Вместо да реагират смело на "новите реалности", политиците паднаха още по-дълбоко в клопката на "активната инерция" - конкретно изглеждайки привидно активни, но оставайки заложници на остаряло мислене и стари (и все по-неефективни) подходи.

Също така положението се утежни заради комбинация от първоначално отричане, неадекватно разбиране и редовни дрязги между политици на отговорни постове в Европа и САЩ.

В резултат на това новите реалности сега се преобразуват в по-несигурен, нестабилен и представляващ по-голямо предизвикателство феномен. И част от свързаните с това преразпределение потенциални изходи от ситуацията далеч не е успокояваща.


Реалната дилема е дали ни очаква положителна - или негативна стабилизация 

Вместо традиционната оформена като камбана крива на разпределение при развитите икономики, светът все по-често е изправен пред нещо, което може най-добре да се характеризи като бимодално разпределение - такова, наподобяващо гърбиците на двугърба камила.

Пред следващите няколко години е по-вероятно да се наклоним към една от двете крайности в разпределението. Или към положителното равновесие, включващо възстановяване на условията за стабилен растеж, създаване на смислени работни места и системно финансово пребалансиране; или към негативното, характеризиращо се с висока безработица, дългова дефлация, финансова нестабилност и дори още по-големи неравенства в разпределението на доходите и богатството.

Тази промяна към бимодален свят е най-очевидна в Европа. Хаосът от 2011 г. е вероятно да отстъпи за сметка на два възможни резултата - много тежка фрагментация на еврозоната или еволюцията й в по-малка по мащаб, по-малко несъвършена и по-гъвкава зона от страни със сходни стартови условия.

Дневният ред на срещата на глобалните лидери засяга проблемите на целия свят

На този фон на променящо се разпределение на потенциални глобални икономически и финансови събития, да се надяваме, че Давос ще обсъди "великата трансформация" на света в контекста на това какво е необходимо да се направи за връщането на глобалната икономика в пътя на устойчивия ръст, създаването на работни места и финансовата стабилност.

Това би било особено важно, за да може впечатляващият списък от участници да достигне до консенсус по шест основни въпроса:


  • Как Европа може да премине към институционална и политическа рамка, която осигурява комбинация от икономически растеж, работни места, контрол на държавния дълг и стабилен сектор на финансовите услуги?

  • Как САЩ може да преодолее парализиращата политическа нефункционалност, за да постигне подходящия баланс в ключови области: между преки стимули и средносрочни фискални подобрения, между реформа в данъчната политика и разходите, между бизнес стимулите и по-силните мрежи за социална безопасност, и между благосъстоянието на бейби бум-поколението и други генерации?

  • Как важните за системата развиващи се икономики - включително Бразилия, Китай и Индия - могат ефективно да приемат по-големите си глобални отговорности, същевременно продължавайки да отговарят на резонните стремежи на своите граждани?

  • Как да се ускори свръхмудното темпо на реформи на международните институции, така че те да отразяват по-добре глобалните реалности в момента, вместо да продължават в опитите си да легитимират остарели феодални права?

  • Как всичко това да бъде съчетано с реалностите на околната среда, както и с връщането на вярата у мнозинството в справедливостта и ефективността на базираните на пазарни принципи системи?

  • Как страните в преход, включително тези в Арабския свят, могат да преминат от разрушаване на дискредитирали се системи към изграждане на по-добро бъдеще?


Това е доста дълъг и обезкуражаващ списък; и историята на Давос не осигурява особени поводи за увереност, че той ще бъде разгледан и проблемите ще бъдат решени.

Но все пак трябва да продължаваме да се надяваме и да очакваме, че нещата този път ще бъдат различни. Този път на риск е изложено благосъстоянието на милиарди хора по цял свят.

Заговорът на богатите

(http://www.marketwatch.com/)

...Вътре в Давос има елитен клуб – заговор на супербогатите. Членовете на това общество са повече от половината от тези 2500 души, които ще посетят Давос. Те притежават милиарди. Но това не е достатъчно. В момента те са на надморска височина от 50 000 фута и закусват с хайвер, гъши дроб, филе миньон и "Дом Периньон" на освободените си от данъци самолети "Гълфстрийм" 5...

Да , Давос наистина произвежда дебел отчет, който показва 28 глобални рискове (Внимание: взаимодействието на всеки три риска от списъка, ще доведе до световен колапс). Но истинският мотив на супер-богатите е лично богатство, политическата власт, слава. Те се интересуват малко от масите. Те – са късогледи нарциси, тип "ангели на смъртта", обучени да виждат само собствените си печалби. За съжаление, те никога не предвиждат следващата голяма катастрофа навреме и ще действат, когато е твърде късно.


Фактите за икономически регрес от времето на появата на Давос през 1971 г. са безспорни. В статията "Краят на историята" на списание American Interest Journal, авторът Франсис Фукуяма пише: "Добре известно е, че неравенството в доходите е нараснало значително в САЩ за последните три десетилетия, и че ползите от продължителен период на икономически растеж, който приключи през 2007-2008, са непропорционално разпределени в горната част на богатите слоеве на обществото".


Фукуяма пише, че "изследванията на Томас Пикет и Емануел Саеза показват: между 1978 и 2007 г. делът на БВП в САЩ, който се натрупва в ръцете на 1% от най-богатите семейства на Америка, е нараснал от 9% до 23.5%. Тези данни показват спад в приходите на работническата класа.


Последният път, когато пропастта между бедни и богати е била толкова голяма, колкото днес, е в навечерието на Голямата депресия през 1929 г.


За свръхбогатите Давос е начин да се печелят пари. За всички останали – това е катастрофа. Още по-лошо, Фукуяма предупреждава за опасни връзки между икономическите и политически цели на супербогатите. Икономическият модел, предложен от Роналд Рейгън, беше да се отвори вратата за по-голяма конкуренция и предприемачеството. Но рейгъномиката не успя.


Темата за възникване на затворения клан на свръхбогатите е развита в статия на сп. Atlantic magazine от Chrystia Freeland. Тя пише: "Истинската заплаха за елитите не са по-високи данъци, а ситуация, в която средната класа реши, че икономиката работи срещу нея и настоява за реални икономически мерки".


"В крайна сметка, суперелитът има само две алтернативи, за да оцелее: да потиска всяко несъгласие или да споделя богатството си..."

Вж. още:


 

плевен онлайн портал/

Д-р инж. Никола Тодоров

по материали на Webcafe.bg


‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:431 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).