The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » Светът » Стратегии за световно управление » Локален подетап на Глобализма: Римейк на османското господство

Светът - теми, политика, личности » Стратегии за световно управление

Локален подетап на Глобализма: Римейк на османското господство Изпрати E-mail
Светът - теми, политика, личности - Стратегии за световно управление
Дата на публикуване: 16 Януари 2012
Публикацията е прочетена: 5188 пъти

Турското робство било "Златната епоха" за Балканите! Да, да, точно така, петте века османско господство над Балканите са били "златна епоха" за региона, която впрочем можела да се повтори - такава е гледната точка на днешна Анкара.

За балканските народи обаче това време си остава «турско робство». От съвременна формална гледна точка робство, в буквален смисъл, не е имало. На английски точната дума е – dominion или суверенна власт над определена чужда територия със запазена държавност. На български - иго, т.е. чуждо управление на определена чужда територия при разрушена държавност. Не случайно  Иван Вазов пише “Под игото”. А е можел да озаглави романа си "Под робството", което показва колко велик е литературният ни патриарх.

"Османските векове са епоха на успех за Балканите, която впрочем може да се повтори!"  

проф. Ахмет Давутоглу, външен министър на Турция   

(Едно "велико" изявление на 21 век!)  

На поредната тогава неоосманска конференцията в Сараево в края на 2009 г. турският външен министър Давутоглу заяви, че в Сараево от векове съжителстват християнски черкви, синагоги и джамии, което било доказателство за добронамереността и толерантността на османските владетели.

"Сараево е истинско чудо, миниатюрно отражение на това наследство. Който разбере Сараево, ще може да разбере цялата османска история. Както Хегел символизира германския манталитет през 19 век, Сараево, като прототип на османската цивилизация, символизира възхода на Балканите под турско ръководство. Османските векове са епоха на успех за Балканите, която впрочем може да се повтори!",

намекна Давутоглу, между впрочем и професор по история.


Каква нагла лъжа, омешана дори с филофия!


Турция от десетилетие се тресе от манията за величие! Всички народи, които са били под турско, не са мръднали и на йота в развитието си. Пет века - нищо! А в западна Европа хората рисуваха, композираха, строяха църкви, катедрали, замъци, изобретяваха и т.н. Нека този умник и професор да каже, какво й е било златното на епохата? Какво са измислили? Едно, едничко турско изобретение да покажат от "великата" им империя? Няма такова! Само рязане на глави, изнасилвания и турско кафе - това помни историята за тях! Турският външен министър Давутоглу никога не може да посочи един Колъо Фичето напр., пред който е благоговеел и Митхад паша. За един, един занаятчия, за един абаджия, за една манифактура на османлия да каже. Няма да каже, разбира се! Защото няма такъв османлия през петвековното османско иго (робство) над Балканите!


А къде са нашите историци, интелигенти, професори и министри – един Божидар Димитров, един Георги Марков, един Андрей Пантев, един Георги Бакалов-бивш ректор на СУ, на Илчо Димитров сина му – един Иван Илчев-настоящ ректор на СУ?

Къде са десетилетия наред?

Пияндето Вежди Рашидов – понастоящем го разбирам и преди го разбирам, но колегата на Давутоглу,  Николай Младенов – не разбирам. И понеже и той мълчи, и, ако в жилите му тече еврейска кръв, както се твърди в неофициалното му родословие – и него разбирам.


Турция се превръща в регионална супер сила с нейния неоосманизъм, се твърди по Дойче Веле.

Така например:

«Неоосманизъм в действие

Речта на първия турски дипломат бе посрещната на нож от босненската Сръбска република и от Белград, които обвиниха Давутоглу в "неоосмански" амбиции. Мигновено отново припламна старата балканска дискусия: била ли е османската епоха "златен век" или просто епохата на "турското иго", както е влязла в националната историография на гърци, българи и сърби (а и на преобладаващо мюсюлманските албанци)? Прозрението, че истината е някъде по средата, се налага много бавно.

Естествено, думите на Давутоглу бяха в най-добрия случай недиференцирани - както обикновено, когато политици говорят за история. Така например думата "толерантност" придобива релефност, само ако се разглежда в конкретния исторически контекст. В хода на Реконкистата на Иберийския полуостров или по-късно при освобождаването на завладените от турците земи мюсюлманите са най-безогледно прогонени от там.

В Османската империя обаче евреи и християни, като представители на двете по-стари аврамитски религии, са били толерирани, в известен момент дори целенасочено привличани. Само че често зад тази толерантност са се криели икономически съображения; както например при заселването на опустошения и до голяма степен обезлюден Солун с прогонени от Испания евреи.

Същевременно половинхилядолетното османско господство над Балканите е епоха на систематично онеправдаване ("дискриминация", според днешната терминология) на християни и евреи. Манастири и черкви от камък на практика не могат да се строят повече, а ремонтът им е възможен само с плащането на големи подкупи или "такси". Свидетелските показания на евреи и християни пред съда са невалидни.

А  това, че християнинът е трябвало да слиза от коня, когато срещне мюсюлманин, е било част от една политика на систематични унижения.

Римейк на османското господство?

Това, което превръща исляма на Балканите в истински модел за Европа, е смесицата от османско и хабсбургско влияние, която му оказва въздействие най-вече в Босна. По време на хабсбургското владичество над Босна и Херцеговина (1878-1918) местните мюсюлмани се радват на толерантност, каквато християни и евреи никога не са изживявали по време на османското господство.

Днешната Хабсбургска империя за балканските мюсюлмани е ЕС. Въпреки трусовете, от които е разтърсван, ЕС не е изгубил нищо от притегателната си сила. Това би могло обаче да се промени, предупреди наскоро косовският публицист Ветон Сурой, един от видните политически мислители на Балканите.

Според него безплодният стремеж на албанците към присъединяване към общността би могъл да бъде изместен от една "източна идея". Като двигател на "източната идея" Сурой посочва Турция, която, също така отблъсната от ЕС, можела да се опита да създаде "неоосманска интеграционна зона", включваща онези страни, които навремето са били управлявани от Истанбул.

Засега това не е реалистичен сценарий. Но ако европейската мечта се окаже окончателно фата моргана, тогава нищо чудно поне балканските мюсюлмани да се ориентират един ден надругаде.»

По http://www.dw-world.de  

Ето как «съжителстват християнски черкви, синагоги и джамии», според Давутоглу, след като е било ясно, че през 5-те века «... манастири и черкви от камък на практика не могат да се строят повече, а ремонтът им е възможен само с плащането на големи подкупи или "такси"!»


Иначе, външният министър на Турция проф. Ахмет Давутоглу пък беше наречен от сп. „Форийн полиси" „турският Хенри Кисинджър".  Проф. Давутоглу е споделил част от разбиранията си как

„Турция може да бъде европейска в Европа и източна на Изток",

защото - по думите му, е и двете.

Или за неговия „Pax Οttomana" на Балканите:

„Желаем едни нови Балкани, които ще се основават на политическите ценности, на икономическата взаимозависимост, на сътрудничеството и културната хармония. Всичко това беше осигурено по време на османските Балкани".

Забелязващо е, че откакто Ердотан е на власт, лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел солидна сума - 1,5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа". Това написа „Труд" днес, 21 март 2010 г. Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов. Договорили близо 2 милиона, платени са милион и половина.


Турция отколе си мечтае за Османски Балкани. Като се имат предвид теориите на турския външен министър Ахмет Давутоглу за външна политика на Турция в границите на някогашната Османска империя, през последните години Анкара трайно разширява политическото и икономическото си влияние на Балканите с желанието да изпрати и един урок на Европейския съюз, че е самостоятелен играч на международната сцена. В момента Турция директно заплашва да елиминира - ако вече даже не го е направила, както смятат дипломатически среди - гръцкото присъствие на Балканите, което бе изградено с толкова труд след войните в бивша Югославия.


В същото време, Анкара залага на коза за собствено, така и за членство на всички балкански страни в ЕС. Например, връзките Албания-Турция набират скорост след 1997 г. Връзките на двете страни рязко набраха скорост след 1997 г., когато в Албания избухна скандалът с финансовите пирамиди. Взаимодействието им обхваща всички сектори на отбраната. Когато след 1997 г. бе разрушена морската база за подводници в залива на пристанище Вльора, Анкара побърза да се възползва от това. Турците дадоха около 10 млн. долара, за да я ремонтират и по този начин да се сдобият с един сигурен пристан в Адриатика.


Още от самото начало Анкара се стреми да модернизира и албанската авиация. След влизането на Албания в НАТО през април 2009 г. сътрудничеството между двете страни непрестанно се засилва. Турция дори пое ремонта на военновъздушната база в Кучова близо до Тирана.


Освен това всяка година в Турция се обучават пилоти и офицери от албанските военновъздушни сили. Сведенията показват, че Анкара би погледнала с добро око на продажбата или отдаването под наем на Албания на бойни самолети и по-специално изтребители Ф-16.


Турското влияние в Албания е започнало да безпокои и албанското ръководство, изтъкват отлично информирани източници за случващото се в страната. Те даже отбелязват, че тази тревога е стигнала и до Атина, за да може тя да предприеме съответните действия. Заслужава да се подчертае, че турски капитали са се насочили и към организации на "чамите" (етническо малцинство в Епир, Гърция), които не бива да забравяме, участват вече в нестабилното правителство на премиера Сали Бериша.


Ако към това се прибави и намесата, според дипломатически източници, на турски кръгове, за да бъде "замразено" споразумението между Гърция и Албания за демилитаризиране на морските зони, може да се видят и проблемите, които се задават за Атина.


Давутоглу мечтае и за Сърбия като основен партньор.

"Ахмет Давутоглу мечтае за Сърбия като основен партньор на Турция в Западните Балкани",

каза пред в. "Вима" Улаш Дога Ералп, професор от университета Сабанджъ и автор на много изследвания за Балканите. Наистина от 2009 г. сръбско-турските отношения са навлезли в нова ера.

През октомври 2009 г. Абдуллах Гюл стана първият турски президент, посетил Белград след 1986 г. "Една стабилна и просперираща Сърбия е ключът за стабилността както в Босна, така и в Косово", обяснява турският професор.

"Сръбският президент Борис Тадич признава шансовете, които дава активизирането на отношенията с Турция, особено що се отнася до изграждането на инфраструктура. "Премахването на визите ще спомогне за преодоляване на негативните стереотипи, тъй като Анкара пък е готова да играе роля в разговорите между Белград и Прищина за Косово под егидата на ЕС",

обобщава професор Ералп.


Анкара отдава голяма значение на връзките с Прищина, както и с мюсюлманите от Санджак. Турската страна се стреми да изгради "специални отношения" с Прищина и затова призна независимостта на Косово веднага след нейното обявяване.


Анкара иска също така да бъде признат значителния турски елемент като малцинство в Косово, а едновременно с това тя има и силно присъствие в колежи и частни училища. Там бе основан турски университет, а около сто студенти всяка година получават стипендии за следване в турски университети.


Турция не пренебрегва и икономическите си отношения с Косово, както това пролича и от визитата на премиера Ердоган в Прищина през ноември 2009 г. За периода 2007-2008 г. търговският стокообмен между двете страни се удвои и продължава да расте. Турската компания Лимак спечели договора за менажиране на летището в Прищина в следващите 20 години и ще инвестира над 100 млн. долара за неговата модернизация.


Наред с това консорциум на турската "Енка" и американската "Бехтел" пое строежа на автомагистралата, която ще свързва Косово с Албания и Сърбия. Става дума за проект на обща стойност над 800 млн. евро. Колкото до Санджак, неговото мюсюлманско население представлява "манна небесна" за Анкар

На изток е същото – неоотомански римейк („Турция може да бъде европейска в Европа и източна на Изток"). Напр., Палестина, ако някой е забравил, е била част от Османската империя. 13 века след византийско владичество са я управлявали араби и турци. През 19-и век османците узаконяват малки селища на еврейски емигранти от европейските страни, където се засилва антиеврейската дискриминация. И пак османците продават палестински земи на евреите през миналия век - много преди Втората световна война и създаването на държавата Израел през 50-те години на миналия век.

Светска Турция, в която ислямът е основна религия, е отдавнашен партньор на Израел в региона. Тя е първата мюсюлманска страна, признала еврейската държава почти веднага след основаването й през 1948 г. През 1996 г. двете страни подписаха и споразумение за военно сътрудничество.


На глобално ниво всичко отдавна трябваше да ни е ясно. Според турския премиер проблемите трябва да бъдат разрешени бързо на глобално ниво.

"Светът вече е едно село, а ние сме негови собственици",

заяви Ердоган на поредна европейска среща по кризите. Той посочи, че понякога кризата може да се превърне във възможност и покани инвеститорите в Турция, заявявайки, че тя е едно "сигурно пристанище". 

Това изказването на Ердоган е цитирано и от в-к "Хюриет", който пише, че турският премиер е дал "урок по кризи". Ердоган обясни на световните мениджъри как Турция поддържа икономически растеж в условия на криза и без да я назовава конкретно, се подразбра, че дава Гърция за пример за лошо икономическо управление, пише вестникът.

В разни кОлтурни и други сфери...

Един турски филм "Завладяването 1453" ("Fetih 1453") - за завладяването на Константинопол от Османската империя разгневи гърците, съобщи преди месец турският сайт World Bulletin, което бе цитирано и от БТА.
Статия в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гърци.
Един от читателите пише:

"Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"

А ние и тук мълчим! Гърците поне са европейци, а ние какви сме...?


Стигна се дори дотам, че НС отхвърли през март 2011 проекторешение за осъждане на геноцида над българите в Османската империя (1396 - 1913 г.) от сегашните депутатски гноми и предатели на българското...


Но те, всички горепосочени, вкупом забравят, че ние българите сме народ от 5000 г. пр.Хр. и с трайна държавност от 1800 години! /плевен онлайн портал

д-р инж. Никола Тодоров


‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:183 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).