The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » България » Новите предатели » За какво е употребявана Владимира Янева, председател на СГС? И как тя се употребявя!

България » Новите предатели

За какво е употребявана Владимира Янева, председател на СГС? И как тя се употребявя! Изпрати E-mail
България - Новите предатели
Дата на публикуване: 02 Октомври 2011
Публикацията е прочетена: 8672 пъти


СЛЕД НАЗНАЧАВАНЕТО НА ВЛАДИМИРА ЯНЕВА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД ИЗДАДЕНИТЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОДСЛУШВАНЕ, СЛЕДЕНЕ И ДРУГИ СПЕЦИАЛНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА СА СЕ ПОКАЧИЛИ БЛИЗО ЧЕТИРИ ПЪТИ

Председателката на СГС Владимира Янева и протеже на вътрешния министър Цветанов


On May 30, Bulgaria's Sofia City Court welcomed a new Chair, Vladimira Yaneva. She won in a second-round 18-to-5 vote against the runner-up, Velichka Tzanova, pitching a mediocre concept paper for the reform of the court, a scant four years of experience as a judge and a family friendship with Bulgarian Interior Minister Tsvetan Tsvetanov against the other three contenders. Sofia City Court, the biggest district court in Bulgaria, handles cases of crucial importance for Bulgaria's economic and political life. The judicial body suffers from an immense workload, resulting in substantial trial delays and a load of bad press.

От 30 май (2011 – б.а.) Софийски градски съд е с новоизбран председател, Владимира Янева. Тя спечели във втория кръг с 18 срещу 5 гласа срещу подгласничката си Величка Цанова, с разгърната в доклад концепция за реформа на съда, една имаща оскъден, едва четири годишен стаж като съдия, но пък приятелство със семейството на българския министър вътрешните работи Цветан Цветанов, за разлика срещу другите трима претенденти. Софийският градски съд, най-големия районен съд в България, държи дела и случаи от решаващо значение за икономическия и политическия живот на България. Органът на съдебната власт страда от огромна натовареност, което води до значителни забавяния в съдебните процеси и в резултат е под голямо напрежение.

 от чуждата преса


           След назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС) издадените разрешения за подслушване, следене и други специални разузнавателни средства са се покачили близо четири пъти. Това показва справка, която вестник "Капитал" е получил по Закона за достъп до обществена информация от съда. За близо трите месеца, откакто е ръководител на съда, съдия Янева е разрешила общо 2733 СРС-та и не е издала нито един отказ.

           Това прави средно по 911 разрешения на месец. Нейният предшественик – съдия Величка Цанова, е издала 1555 разрешения и два отказа за шест месеца и половина. Което е средно по 3,8 пъти повече издадени разрешения на месец.

           Първоначално председателят на СГС е отказала да предостави подробна месечна справка за издадените разрешения с мотив, че "СГС не разполага с необходимите ресурси за изготвянето на подобна справка", но после е изпратила част от информацията.

           Излиза, че средно всеки работен ден съдия Владимира Янева е разписвала поне по 40 разрешения за СРС-та на ден. Ако законът е бил спазен, това означава, че тя е трябвало да се запознае с всяко едно от исканията и мотивите към него, преди да вземе решение дали да разреши подслушването и/или проследяването.

           През 2009 г. общият брой на издадените разрешения в България за цялата година е бил 9600. Ако те продължават да растат със същата скорост, е твърде вероятно до края на годината в столицата да се подслушва и преследва колкото в цяла България въобще. За сравнение – според годишния доклад на администрацията на щатските съдилища за цялата 2009 г. общият брой на подслушаните телефони в САЩ е... 2376.

           От справката, която "Капитал" e получил, се вижда още, че през 2009 г. броят на издадените СРС-та се е покачил с 51%, а през миналата година с още 70%. Ръстът съвпада с няколко неща – идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 г., избора на Георги Колев за председател на СГС и последващото назначаване на Янева на поста му.

           Притеснително е, че съдът, който би следвало да играе роля на коректив на прекомерното подслушване, не отказва почти никога на службите. От 2005 г. насам има общо 24 368 издадени разрешения и едва 76 отказа, съобщава още вестник "Капитал".

           Припомняме, че скандално назначената шефка на Софийския градски съд Владимира Янева е семейна приятелка на министър Цветан Цветанов по линия на мъжа си Илия Манолов. Съпругът на юристката също е възпитаник на ВИФ „Георги Димитров“ като вицепремиера. След дипломирането си работи като учител по физкултура в гр. Сандански. По-късно решава да пробва късмета си в частния бизнес и управлява фирма в продължение на 11 години.

           Изненадващо дори за приятелите си, след това е назначен на работа в Гранична полиция, където изкарва 8 години. След идването на ГЕРБ на власт Манолов, въпреки, че има диплома по физическо възпитание, е избран за заместник по административната дейност в апетитното Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ – пост, за който се изискват точно регламентирани квалификации и образование.

           Самият Илия Манолов твърди, че има две следдипломни кналификации – едната била с физкултурна тематика, а другата в УНСС, посветена на международното икономическо сътрудничество. Освен това притежавал две удостоверения за професионална квалификация от МВР и НАТО.

           От bivol четем:

"Въпреки краткия си стаж от 8 години (от които 4 в майчинство), тя съвсем не е малоимотна, показва проверка в Имотния регистър. Не всички нейни придобивки обаче са надлежно декларирани пред Сметната палата.

На 30 септември 1999 г. Владимира Янева купува къща от 93.9 кв.м2 и парцела от 485 кв. м.2 под нея на ул. Виктор Григорович 28 (точно срещу Медицинска академия). Стойността на сделката е 18600 лв.

Декември същата година Янева продава на Владимир Чендов апартамент от 82.420 кв.м. на ул. Хубавка в София (кв. Гео Милев). Сделката е на стойност 46912 лв.

За деня на жената - 8 март 2000 г., Янева си прави подарък, като за 29500 лв. купува апартамент от 70 кв. м. в Зона Б5.

През 2007 г., заедно със съпругът си Илия Манолев теглят ипотечен кредит от 50 хил. евро от Пиреос Банк, като ипотекират апартамент и гараж в столичния кв. Стрелбище на ул. Нишава.

Самият апартамент е купен от строителя "Метрон Инжинеринг" през септември 2005 г. срещу 23884 лв.

През март 2010 г. Янева купува гаражна клетка в близост до жилището за 16 хил. лв.

За разлика от съпругата си, Илия Манолев е по-скромен в имотните сделки. През 2002 г. той продава на Иво Георгиев и Надежда Георгиева апартамент в Хаджи Димитър. Те купуват 71 кв. м. за 18 хил. лв., но жилището е ипотекирано в полза на Манолев, като ипотеката е отписана следващата годиниа. Иво Георгиев е бизнесмен свързан с варненската група ТИМ. Той е управител на хазартната фирма "Астера I", дъщерно дружество на свързаното с Химимпорт дружество "Св. св. Константин и Елена холдинг".

Имоти "укрити" от Сметната палата

През повечето от годините, когато е извършвала имотните сделки, Владимира Янева е била младши магистрат и не е ясно откъде има средства за сделките. Тя е пропуснала да обяви придобитите от нея имоти пред Сметната палата.

От достъпните декларации от сайта на палатата се вижда, че до 2009 г. тя е пускала само уведомления, т.е. че няма придобито ново имущество. Чак през април 2007 г. тя се сеща да обяви част от сделките, но избирателно. Освен това има разминаване между данните в нейната декларацията и тези в официалните регистри.

Пред сметната палата, през април 2009 г. тя декларира, че през 2000 г. е купила апартамент от 70 кв.м. - това е жилището в Зона Б5. В този случай няма разминаване.

В същата декларация новоизбраната председателка на СГС описва и купената през 1999 г. къща и парцел срещу Медицинска акадамия, но посочва, че тя притежава само 1/3 от имотите, като другите 2/3 са съответно на майка и Лили Янева и баща й Яне Янев. В имотния регистър, такова вписано обстоятелство няма. Според Агенция по Вписванията само майка й - Лили Янева притежава 1/3 от имота, а баща й - не. От партидата на имота се вижда, че купувач е само Янева. И за този и за другия имот, като произход на средствата новата председателка на СГС посочва "дарения".

Пак в декларацията от 2009 г. тя посочва, че през 2005 г. със съпругът й са придобили и апартамента на Нишава, като за цена е посочено "23885", а източник - "заеми." Интересното е, че тя "пропуска" да обяви купения заедно с апартамента гараж.

Янева не подава декларация за 2010 г. и въобще не намира за необходимо да обяви купеният лично от нея втори гараж.

И "Софийски имоти"...

Не по-малко интересни са и имотните маневри на родителите на Владимира Янева. Баща й - Яне Янев, който е ръководител на катедрата по урология в медицинска академия, купува през 2002 г. "Магазин - Помещение за химическо чистене" от 74 кв. м. в столичния квартал Зона Б5 (между другото, точно срещу блока, в който Янева е купила жилище през 2000 г.) Продавач е общинското дружество "Софийски Имоти", а цената на сделката - 52726 лв. Три години по-късно Янев успява да ипотекира същия магазин за 50 хил. евро.

Същата година Янев купува още един апетитен имот от "Софийски имоти" - бившия билетен център на ул. Искър, зад Министерски съвет, цената обаче не е записана в имотния регистър.

Двете сделки са притеснителни, защото в ръководения от Янева съд има няколко висящи дела по казуса "Софийски имоти" и ако те завършат с осъдителна присъда, държавата може да поиска да отмени скандалните сделки."ПЛЕВЕН ОНЛАЙН ПОРТАЛ/
Автор: д-р инж. Никола Тодоров

‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:385 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).