The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » България » Рушители на България » Инициатори сме на Първата световна среща на сефарадски евреи

България » Рушители на България

Инициатори сме на Първата световна среща на сефарадски евреи Изпрати E-mail
Дата на публикуване: 18 Септември 2011
Публикацията е прочетена: 5934 пъти
 От утре България ще е домакин на І световна среща на представителите на сефарадските евреи от цял свят със Форум си „Еренсия” и ще се проведе от 19 до 21 септември в София и Пловдив. Гости от 14 държави ще честват българския кинодраматург и писател Анжел Вагенщайн              Среща на представители на сефарадските еврейски общности "Еренсия" Наследство) ще се състои от 19 до 21 септември в България.
Срещата е по инициатива и се организира от „Каса Сефарад” – Израел, Испанското посолство в София, Организация на евреите в България „Шалом”, фондация „Трите средиземноморски култури”, в сътрудничество с Институт „Сервантес” в София и Централен израелтянски духовен съвет.

              Целта на тази Първа световна среща е да се поддържат връзките между Испания и сефарадските общности от диаспората им по света и да се популяризира еврейската култура.

              На форума ще участват  Рафаел Мендивил Пейдро – посланик на Кралство Испания в България, Максим Бенвенисти – председател на Организация на евреите в България „Шалом”, Александър Оскар – председател на Регионална организация на евреите „Шалом”– София.
              "Сефарад" е името на Испания на древния език иврит, а прогонените от инквизицията преди 500 години испански евреи носят названието сефаради.
              И до днес сефарадите, особено по-възрастното поколение, общуват помежду си на средновековния испански, наречен ладино или юдео-еспаньол, съхраняват спомена за някогашната си иберийска родина, пеят песните си на този език, а много фамилни имена носят произхода си от напуснатите някога родни места - Севиля, Толедо, Бехар, Каталан, Аройо, Алкалай...
              Откриването е в Централната софийска синагога на 19 септември. Програмата предвижда лекции за миграцията на евреите от България в Израел и от Балканите в Европа, както и спектакъл "Нашето сефарадско наследство".
              Очакват се над 60 души от Португалия, Венецуела, Холандия, Гърция, Македония, Босна и Херцеговина, Турция, Франция, Канада, Мексико, Аржентина, Бразилия, Сърбия, Испания.
              Ще участват и четирима кметове от Испания - на градовете Толедо, който в момента председателства мрежата испански градове, съхраняващи сефарадската култура, на Тортоса, Тудела и Тарасона.
В София и Пловдив ще се срещнат лидерите на сефарадските евреи от Балканите, Северна Африка и Латинска Америка.
              През втория ден участниците ще посетят Пловдив, където Общинският съвет ще обсъди предложение за побратимяване на града с Толедо.
              Ще има честване на българския кинодраматург и писател от еврейски произход Анжел Вагенщайн и поклонение пред Паметника на спасението.
              Вечерта в НДК ще има концерт на световноизвестната изпълнителка на сефарадска музика Мор Карбаси.

 


/плевен онлайн портал

д-р инж. Никола Тодоровб.а. - И всичко е много, и точно навреме: Министър Найденов е предложил през март т. г.  на Израел да закупи 1 млн. дка от държавния поземлен фонд...

‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:413 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).