The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » България » Рушители на България » “Нищенето” на главният прокурор Борис Велчев

България » Рушители на България

“Нищенето” на главният прокурор Борис Велчев Изпрати E-mail
България - Рушители на България
Дата на публикуване: 14 Септември 2011
Публикацията е прочетена: 8464 пъти


БВ “нищи” повече от 5 години

 

1-------------------------------------

Смърт на деца нищи прокуратурата 238 малчугани умрели за 10 години в специализираните домове  

понеделник, 20 септември 2010


           238 деца с увреждания са починали в специализираните домове пред последните 10 години. Средно на година умират по 25 малчугани. Това показва съвместна проверка на Български хелзинкски комитет и прокуратурата.

Три четвърти на сто от случаите са можели да бъдат предотвратени. На форум днес бяха представени стряскащи данни -58 от тях са само за последните три години след скандала около Могилино. В 149 от случаите децата са починали в самите домове, а не в болница, което значи, че не са били хоспитализирани.

           84 хлапета са починали от общо изтощение на организма, 13 са намерили смъртта си заради лоша хигиена, а 6 - в следствие на злополуки като измръзване, задушаване, удавяне и т.н. Заради пневмония са починали 36 от децата. В два от случаите смъртта е настъпила заради насилие, а в 15 причината не е изяснена.

166 досъдебни производства са в процес на образуване, съобщи главният прокурор Борис Велчев.

По думите му това са случаите, в които има данни за престъпна безотговорност и затова, че не са полагани усилия, за да се избегнат. Става дума за дела срещу неизвестен извършител, уточни Велчев. В процес на разследване са 27 случая, които са свързани с физическо насилие и сексуални посегателства върху деца.

           Тези домове се наблюдават от 18 прокуратури в страната. Според Велчев е създадена мрежа от хора, които са не само компетентни, но и мотивирани тези случаи да не се повтарят. По думите на главния прокурор в направените проверки по домовете има "непонятни" неща.

Той посочи, че при 80 на сто от случаите на детска смърт в домовете, никой не си е направил труда да уведоми МВР или прокуратурата, за да бъде извършена проверка, в голям брой от случаите не са направени аутопсии.

Най-фрапиращите данни са от дом за деца в Добричко. Там има 56 смъртни случаи за 10 години. Срам ни е и ни учудва, че в 21 век деца умират от глад, каза обвинител № 1.

           Имало случаи на недохранване, насилие, връзване и третиране с опасни медикаменти, казват от БХК.

Директори и персонал на домове за деца с увреждания ще бъдат проверявани в случаите на смърт поради немарливост.

Много институции трябва да се грижат за тези деца, смята главният прокурор.

           От миналата година е започнал процес на закриване на такива домове и търсене на алтернативи за настаняване на децата, каза Надя Шабани, шеф на Агенцията за закрила на детето.

Всяка година държавата дава 12 млн. лева за 23 дома за деца с увреждания, каза още тя. 

Зам.-председателят на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева се обърна към главния прокурор с призив прокуратурата да сложи край на институционалната престъпност към децата в България. 

           54 съдебно-медицински експертизи са назначени по 54 дела за смъртни случая в Дома за деца с тежки умствени и физически малформации в добричкото село Крушари.

Починалите 56 деца от години се отглеждат в дома, те са на различна възраст и са с по няколко различни тежки заболявания, информира БНР.

           Едно от делата е за 3 смъртни случая. Някои са с давност от 2000 година, за други в досъдебните производства е направена ексхумация.

Делата, заведени срещу неизвестен извършител за немарливо отношение към служебните задължения, довело до смърт на децата, са образувани след като главният прокурор Борис Велчев разпореди проверка на всички социални домове, а заповедта му бе провокирана от доклад на Хелзинкският комитет.

Разпоредил (по-горе) ...

           В момента в дома в Крушари се отглеждат 95 деца. Кметът Добри Атанасов потвърди, че държавната директива е домът да бъде закрит и в селото да има защитено жилище с капацитет 8 деца.

Прокуратурата се превърна в някакъв универсален контролен орган, който трябва да реши всички проблеми на обществото.

Това заяви в Добрич главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БНР.

           Ние ще се противопоставим на тази нагласа, не за друго, а защото тя не дисциплинира останалите контролни органи в страната, добави обвинител номер едно.

           Той обясни, че прокуратурата не иска да поеме и тяхната отговорност.

           Главният прокурор добави, че миналата година в системата на прокуратурата са извършени 360 хиляди проверки. По думите на Борис Велчев това е една извънпроцесуална дейност, която не е конституционна функция на прокуратурата.

Но ако не го направим ние, няма кой да го направи,

каза още Велчев.

Той обясни, че в Добрич е провел работна среща с Окръжната прокуратура за обсъждане на актуалните проблеми на институцията. Проверките в Дома за деца с увреждания в Крушари също са разисквани.

           Не очаквайте в близките месеци резултати, предстои да се извърши проверка доста назад във времето, това е свързано с допълнителни следствени действия. Става дума за занемарена дейност през годините, коментира Борис Велчев.

2-------------------------------------

Бойко Борисов и главният прокурор Борис Велчев нищят съдбата на задграничните дружества от комунизма

           Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се срещне с главния прокурор Борис Велчев, за да изяснят какво е направено досега за изясняване съдбата на българските задгранични търговски дружества, създадени по време на комунистическия режим.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на първия парламентарния контрол на новото Народно събрание  на 28 август 2009 в отговор на въпрос за изясняване съдбата на задграничните дружества и инвестиции на българската държава в чужбина. Запитването дойде от синия депутат Лъчезар Тошев.

           "Обвитите дълго време в тайнственост държавни търговски дружества в чужбина бяха обект на разискване и в предишните три парламента, но без някакви видими резултати. Проверка показва, че през 1994 е имало 311 такива дружества, а механизмът за учредяването им не е включвал механизъм за ефективен контрол. През годините част от предприятията, създавали тези дружества, са били приватизирани, други са станали смесени - между държавата и частни фирми. Сега те трябва да спазват определени правила.",

каза в пленарната зала Бойко Борисов тогава.

3-------------------------------------

Спецкомисия нищи 5000 заменки на държавна земя

Сега “нищи” заменки


           Специална комисия ще проверява всичките 5000 замени на земеделски земи от Държавния поземлен фонд, съобщиха от аграрното ведомство в понеделник. Министър Мирослав Найденов е наредил нейното създаване веднага след като Софийската районна прокуратура възложи с постановление да бъде направена проверка от инспектората на министерството. Комисията ще подпомага работата на прокуратурата и трябва да провери сделките в периода 1999 - 2009 г., сключени от предните ръководства на министерството. Експертите извършват административни проверки на заповедите, съгласувателните процедури и цялостните процедури за допуснати нарушения. Те имат ангажимент, след като проверят преписките, да изпращат доклади до прокуратурата.

           20 случая на заменени земеделски земи разследва районната прокуратура в столицата, обяви по-рано през деня главният прокурор Борис Велчев. През април тази година земеделският министър внесе близо 5000 преписки с данни за потенциални нарушения. Публикации в медиите дори твърдяха, че Европейската комисия е поискала прокуратурата да разследва всички подобни случаи. Преписките обаче са върнати от обвинителите с указания инспекторатът на министерството да провери дали има нарушения по тях. Ако те открият нередности, чак тогава може да бъде сезирана прокуратурата, поясни Борис Велчев.

           Според подадените от министерството жалби става въпрос за заменки на земеделски земи, които следва да се считат за държавна помощ, понеже след смяна на предназначението им облагодетелстваните лица получават земя с по-висока стойност на цена значително по-ниска от пазарната. Прокуратурата обаче до момента е разпознала като държавна помощ според критериите на ЕК само 20 от тях.

4-------------------------------------

Прокуратурата вече нищи и Симеон Дянков

четвъртък, 15 юли 2010 г.

           На прокурор е разпределен вече сигналът срещу финансовия министър Дянков, подаден от Коалиция за България, обяви главният прокурор Борис Велчев преди началото на Висшия съдебен съвет.

Сигналът, подаден от Коалиция за България, срещу финансовия министър Симеон Дянков, вече е разпределен на прокурор, съобщи преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев.

           Проверката по сигнала е приключила и прокурорът, който наблюдава случая, ще прецени какъв да е по-нататъшният му ход, допълни обвнител №1. прокурор.

Сигналът беше подаден по повод разсекретяването на договор между БНБ и Министерството на финансите.

           Реакцията на Велчев идва в момент, в който прокуратурата бе обвинена от левите, че действа едва ли не избирателно - разследва сигналите на управляващите, а на опозицията - не.

Поводът за реакцията на социалистите бе повдигнатото вчера обвинение срещу лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев за липса на документи, които представляват класифицирана информация. Самият експремиер Станишев попита през медиите защо прокуратурата не реагира и на техния сигнал срещу финансовия министър Симеон Дянков, внесен преди повече от половин година.

5-------------------------------------

Сигналът за злоупотреби с европари на сливенския кмет Йордан Лечков получи отговор от Европейската комисия.

           Еврокомисията от 11.07.2011ще нищи Лечков за далавери... по сигнал срещу Лечков, заведен под № 1026/2010 от Комисията по петиции в Европейския парламент и под № OF/2010/0235 в Комисията за борба с измамите /ОЛАФ/.

Но няма никаква реакция обаче, дали БВ ще “нищи”.

           И понеже няма нищене до сега Борисов реши: Лечков остава кандидат-кмет, докато не се изясни има ли злоупотреби

 

Премиерът спрял парите за Сливен, възложил проверка на прокуратурата

Йордан Лечков остава кандидат-кмет на ГЕРБ, докато не се изясни има ли злоупотреби. Това обяви премиерът Бойко Борисов ден след като стана ясно, че всички 20 проекта по европейски програми на Сливен са блокирани и така градът е първият в България с изцяло спряно еврофинансиране.

Решението се наложило след ясен сигнал от Брюксел, че са допуснати нередности при избора на изпъленители. Твърди се, че се намесил министърът по еврофондовете Томислав Дончев в опит да спаси проектите. Ако ЕК поиска спирането им, България ще се прости с еврофинансирането.

Днес Борисов обяви, че решението за спиране на парите за община Сливен е негово. “Преди …още

6-------------------------------------

Нищи и СРС-та

„Има една шизофрения в българското общество по отношение на СРС. От една страна, всички казваме стига с тая тайнственост, стига с тези СРС-та, всичко се прави на тъмно, обществото нищо не знае, това е безобразие. От друга страна, когато се изнесат резултати, събрани със СРС, се вдига другият вой и се казва - как така ще се показват СРС-та публично. Хубаво е да решим какво искаме”,

заяви още главният прокурор.

Според него трябвало да се приеме един либерален подход.

 „Информацията, събрана със СРС, не може да бъде свещена крава. Тя е просто информация, събрана, в случая говоря за досъдебно производство, и ако съдържанието й не представлява държавна тайна или не уврежда някакви други правно защитени интереси, тогава не виждам причина да я пазим в такава тайнственост”,

обясни още Борис Велчев и с това отказа да «нищи».

7-------------------------------------

И прокуратурата ще нищи лекарствата в МЗ 

           За в. „24 часа” главният прокурор Борис Велчев. „Ако някой е крал от бол­ните хора в България или ако някой с бездействието си е позволявал техните инте­реси да бъдат засегнати, той трябва да се готви да носи много сериозна отговор­ност”, заканва се Велчев пред часовия вестник.

Подобни данни има и в Минис­терството на труда и социал­ната политика във връзка с пособията за инвалиди, отбелязва той. И отново предупреждава: „Ако някой си е позволил да стопанисва зле държавните средства за ин­валидите, камо ли да ги прис­воява, то той трябва да се готви за много тежки санк­ции. Същото се отнася и за хората, които не са го спре­ли. Няма да чакаме да ни се­зират. Ако са верни изнесе­ните факти - отговорност ще се носи и в това няма никаква политика”.

           Вестник „Новинар” пък поглежда към престъпността на ниските нива в системата. Нагли крадци обикалят из болниците в страната и претърсват багажа на пациентите, съобщава изданието. Докато болните хора са в операционната или минават на преглед в друг кабинет, бандитите отмъкват ценни вещи и пари. За такъв случай са потвърдили пред „Новинар” от столичната университетска болница „Майчин дом”, а шефът на лечебното заведение д-р Методи Янков е съобщил, че за да предпазят пациентите от наглите кражби, от ръководството на болницата са решили да засилят охраната и да сложат камери в коридорите.

           Вчерашното правителствено решение за създаване на фонд за трансплантации е обилно отразено на страниците на вестниците днес. Министри ще ходят с картонче „Донор съм”, съобщава „24 часа”. За да доведе до реален ефект обаче, инициативата трябва да бъде подкрепена със законова промяна. Идеята е при липса на декларирано несъгласие за донорство човек да се приема за съгласен по подразбиране в случай на мозъчна смърт. В момента законът изисква съгласието на близките и картончетата на министрите нямат правна стойност, обяснява изданието.

           Фондът за трансплантации ще заработи до месец, съобщава „Труд”, като се позовава на здравния министър д-р Божидар Нанев. Ако в този срок болен българин се нуждае от присаждане в чужбина, то той ще продължи да се обръща към настоящата Комисия за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването. След това молбите за помощ ще се подават във фонда. Според предварителни разчети, за финансирането на фонда ще трябват около 95 млн. лв. Може да стартираме и с 5 млн. лв., дори и с 3 млн. лв., е казал здравният министър.

           От Агенцията по трансплантациите са предложили болниците да получават до 40 000 лв. за трансплантиране на бъбрек от починал донор, до 80 000 лв. за сърце, до 80 000 лв. за черен дроб от починал и 85 000 лв. за стволови клетки, научаваме от интервю на директора й проф. Христо Куманов пред „Монитор”. В момента се отпускат до 15 000 лв. за присаждане на бъбрек от починал донор, до 40 000 лв. за сърце, до 50 000 лв. за черен дроб и до 40 000 лв. за присаждане на стволови клетки при наличие на донор. Необходимо е също да се доближим до добрия европейски стандарт "брой донори към брой население", посочва проф. Куманов пред изданието. За страна като нашата съотношението трябва да е 10 донори на 1 млн. население, а сега е 0,5:1 млн. Според шефа на Агенцията по трансплантациите е необходимо да се създаде такава среда, че когато някой изпадне в мозъчна смърт, у близките му да няма и капка съмнение, че органите му ще спасят нечий друг живот.

8------------------------------------- 

Борис Велчев призна, че Доган все пак се проверява (15-ти Април 2010):

«Някой си е измислил нещо и аз трябва да го обяснявам»,

бяха думите на главния прокурор по този повод.

Но преди това (14-ти Април 2010):

           "Към момента няма разследване срещу Ахмед Доган.",

съобщи тази сутрин пред "Дарик" главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Коментарът му бе по повод публикации, че се проверява консултантският договор, сключен от лидера на ДПС по проекта "Цанков камък".

"Някой си е измислил нещо и аз трябва да го обяснявам",

бяха думите на главния прокурор по този повод.

           На въпрос дали има основание за искане на имунитета на Ахмед Доган, Велчев поиска да не му се поставят подобни въпроси.

9------------------------------------- 

Прокуратурата нищи злоупотреби в тотото

Шефката на ДАМС Весела Лечева обеща на Борис Велчев съдействие за цялостна проверка

24.09.2007

           Проверката на Софийската градска прокуратура (СГП) в Българския спортен тотализатор (БСТ) е завършила с образуване на досъдебно производство.Това обяви вчера пред „Класа“ говорителят на СГП Стелиана Кожухарова. По думите й наблюдаващият прокурор Ангел Илиев, който започна да разследва в средата на август скандалните разкрития за нагласени обществени поръчки в тотото преценил, че има достатъчно данни за престъпление по служба. Делото е образувано срещу „виновни длъжностни лица“. Повод за проверката преди месец станаха разкритията на бившата зам.-шефка на БСТ Нели Димитрова. Тя разпрати отворено писмо до различни държавни институции, включително и прокуратурата, че се готви скрита приватизация на тотото чрез комисионен договор с "Петрол".

           Впоследствие зам.градският прокурор на София Роман Василев обяви, че трябва да се установи дали сключеният между БСТ и „Петрол“ договор за предоставяне на терминали за обработка на фишове не е в нарушение на устройствения правилник на тотализатора. Причината е, че по закон „дружеството осъществява дейността си самостоятелно, като не може да се сдружава с други физически и юридически лица“. От БСТ обаче контрираха, че такъв договор още не е подписван и не е ясно какво точно ще проверява прокуратурата. Още повече че тотализаторът вече има идентично споразумение с „Български пощи“ ЕАД, подписано на 3 декември 2002 г. от старото ръководство. То обаче засега не било обект на прокурорската проверка, добавиха от тотото. Изпълнителният директор на БСТ обясни по повод скандала, че досега е имало само конкурс за обществена поръчка.            В него освен „Петрол“ е участвала и фирма „Юролот“, която е консорциум между 2 ИТ компании, адвокатска кантора и фирма за продажба на вестници. Договорът с тях още не е подготвен, но предстои да се сключи предварително споразумение, защото консорциумът още няма изградена информационна система и пунктове. Според Иванов комисионната ще е същата като тази на „Петрол“ - 12% от постъпленията в техните пунктове. Междувременно председателят на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева вчера обяви след посещение при главния прокурор Борис Велчев, че ще съдейства ако обвинението има желание да разследва и старото ръководство на тотото. „Можем да съдействаме за цялостната проверка на прокуратурата, не само при нашето ръководство, ако трябва ще се върнем и към ръководството на Неделчо Прошков“, добави Лечева. Тя обясни, че до този момент не е била викана за разпит и не знае от обвинението да са търсили конкретни служители на спортния тотализатор.

10-------------------------------------

Б. Велчев: Вътрешният контрол в държавата е в колапс

17 септември 2009

           Механизмът на вътрешен контрол в държавата не работи, дейността на данъчни, митнически, пътни служители не е ефективна, заяви главният прокурор Борис Велчев в отчета си пред парламента вчера. Той представи работата си за 2008 г.

"Абсурдно малка цифра" - под 1% от над 300 000 преписки, водени от прокуратурата м. г., са по сигнали на контролните органи, подчерта Велчев. В същото време имаме 44 централни контролни органа и стотици организации с контролни функции. Но по 13 300 регистрирани обществени поръчки за м. г. Агенцията за обществени поръчки извършила проверки на 22.

Така се създава обществена нагласа всички проблеми да се решават с наказателна репресия, а в малкото сигнали от "контрольорите" липсват достатъчно данни за образуване на разследване.

           Основният проблем е законодателен - правилата предвиждат първо да се извърши нарушението, после да се задейства контролният орган, подчерта Велчев. Така, и да искаха да работят, "контрольорите" не могат да свършат кой знае какво, каза главният прокурор.

"Законодателството създава идеални предпоставки за размиване на отговорността",

а срещу модерните престъпления държавното обвинение работи с инструментариум от 1968 г. (оттогава е Наказателният кодекс), подчерта Велчев.

"Иска ми се да имаме простички и ясни текстове в НК. Например, че възложителят на обществена поръчка, който нарушава Закона за обществените поръчки, носи отговорност",

каза той.

"Въведете тотален съдебен контрол над прокуратурата, така ще се върне и доверието в нея",

призова още Велчев. Идеята му е всички постановления за прекратяване или отказ да се образуват дела да минават през съда. Можело да стане и с пренасочване на прокурори към съдилищата.

           За 2008 г. Велчев отчете рекордно ниска разкриваемост на престъпността (48,3%), огромен брой прекратени по давност дела - 235 659. Проблем са били и многото оправдателни присъди на районно ниво за престъпления без фактическа и правна сложност. Напредък е броят на осъдените за пране на пари - 18 през 2008 г. срещу 7 през 2007 г., както и 183 осъдени за организирана престъпност през 2008 г. срещу 78 през 2007 г.

           Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов призова наказателните закони вече да не се пишат от адвокати, защото пак "няма да работят". А Велчев се съгласи с критиките му, че няма много "знакови" фигури, подведени под отговорност.

НС гласува в докладите вече да се отчита съотношението между подадените сигнали, внесените обвинителни актове и присъдите.

           Шефът на ВКС Лазар Груев подчерта голямата натовареност на софийските съдии, "ужасните" условия в столичния районен съд, разкритикува критериите за оценка на магистратите. А в писмо до ВСС Съюзът на съдиите попита вярно ли е, че "приятелски кръг" и големи адвокатски кантори оказват натиск при кадруването.

...


До тук каква излиза:

нищенето на главният прокурор Борис Велчев си е чисто нищоне!

Досущ като: Борис Велчев нищи или си чеши ташаците за подкупа на Плевнелиев...

 

Но иначе, гномът от комунистическа издънка (дядо, баща и той - 67 г. на синекурни длъжности) си има съвсем «прилична» биография и знае защо е заел този важен пост в държавата.

Борис Владимиров Велчев е роден на 26 април 1962 г. в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев е дипломат от кариерата - бил е посланик във Великобритания и СССР.

През 1981 г. Борис Велчев завършва Английската гимназия в София. През 1987 г. завършва висше юридическо образование в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", а придобива юридическа правоспособност през 1990 г.

През периода 1988 - 1990 г. е работил като съветник в отдел "Правен" на Министерския съвет. От 1990 г. последователно е работил като асистент, старши асистент, главен асистент и доцент по наказателно право и международно наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски", ръководител на катедра "Наказателноправни науки" във Великотърновски институт "Св. Св. Кирил и Методий".

От 1997 г. е доцент по наказателно право във Великотърновския университет"Св. Св. Кирил и Методий".

След избирането на Георги Първанов за президент на България на 18 ноември 2001 г. Борис Велчев лично е поканен от президента за юридически съветник в президентския екип. От 20 януари 2002 г. е член на новосформирания Правен съвет към президента, на който от 13 октомври 2003 г. е председател. Работи по цялостното правно осигуряване на дейността на президента.

Бил е член на Консултативния съвет по законодателство в 39-то и 40-то Народно събрание и председател на правната секция на Съюза на учените.

На 19 януари 2006 г. Борис Велчев е избран за Главен прокурор на Република България, като единствен кадидат и с одобрение 23 от 25 гласа на членовете на Висшия съдебен съвет.

Увлича се по историята и е запален нумизмат. Владее английски и руски език.

 

 

 

За плевен онлайн портал/

Подбрал: д-р инж. Никола Тодоров

... потърсете чрез търсачките с ключова фраза «Борис Велчев нищи» и, ако намерите нещо, което е разнищил за тези 5 години, пишете ми:

‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:419 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).