The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » България » Средновековна България » Поколенията българи са горди, че Крум е пил от черепа на Никифор

България » Средновековна България

Поколенията българи са горди, че Крум е пил от черепа на Никифор Изпрати E-mail
България - Средновековна България
Дата на публикуване: 04 Юли 2011
Публикацията е прочетена: 13897 пъти

Д-р Веселин Тенев:

"Най-добрият прочит на национализма би било добре да намерим неща, с които да се гордеем, че сме българи днес. А не, че онзи варварин хан Крум е отрязал главата на Никифор и е пил вино от черепа му..."

От интервю на Антон Митов по радио Алма Матер  

Национализъм, Толерантност, Търпимост като термини в социалните, културни и прочее контексти на съвременно поведение, маниери, подходи и отношения – Да, но да наречеш създателя си варварин означава не само, че не си българин, а ако си евентуално такъв – означава само едно – че си идиот – Да, да, психоидиот!

Ето и част от интервюто:

А. Митов: Мои гости са Ясен Вакашински и Веселин Тенев, който пристигна от САЩ, където работи като психиатър. Ще започна с една шега, която провокира в мен чувството ми за справедливост и толерантност като гледам и слушам какво става тези дни около нас във вече започналата предизборна кампания. Оказва се, че Долче и Габана са двама души, а Фън Шуй въобще не е човек.

...Шегата ми косвено е свързана с протеста на гърците на площад "Синтагма" с плакат, на който пише - "Тихо, да не събудим българите".

Я. Вакашински: Прави са.

В. Тенев: И са много толерантни. Можеха да направят друго спрямо нас.

А. Митов: Можеха да ни събудят.

Я. Вакашински: Като говорим за съседски взаимоотношения, ще се върна година назад с нещо подобно, което може да се окаже и полезно. Лошото е, че Сърбия граничи с много държави, всъщност тя граничи със себе си до някаква степен. То и ние българите в някаква степен граничим със себе си.

Идеята е къде може да се пазарува най-евтино - "При комшиите на пазар", материал във вестник БЛИЦ, в който става дума, че е най-изгодно преди година да се пазаруват дрехи и хранителни стоки, както и да си оправим зъбите при комшиите.

В. Тенев: Аз се чудя защо върви този дебат за еврозоната - да влизаме или не? Да връщат или не гърците драхмата, като съвсем спокойно можем да върнем разменните взаимоотношения от времето на Хан Аспарух. Да си разменяме цигари срещу бензин или пломба срещу два стека цигари.

Я. Вакашински: Да, напълно е възможно. Ето как сърбите са си решили този въпрос от Република Сръбска и Сърбия. "Освен за по-евтино гориво с посещенията си в хипермаркетите в Биелина може да спестите и малко пари, за да ги изхарчите в ресторант там. Като така сливаме покупките с излета, тъй като често сливаме отиването на покупки с доброто прекарване". Това споделя Младенка Джелич от Лозница, добавяйки, че поне два пъти в месеца пазарува в Биелина.

С премахването на визите се облекчава и пазаруването на жителите на Суботица, които често прескачат до Унгария за колбаси, сладкиши, маркови дрехи и обувки. Опитните шопинг-пътници твърдят, че в Унгария трябва да се избягва рибата и телешкото, защото са много по-скъпи, но пък пилешкото е два пъти по-евтино отколкото в Сърбия.

А унгарците ходят на битпазар в Суботица, за да обновят музикалната си колекция с пиратски дискове. От Хърватия пък идват в Бачка паланка за мебели, бира, цигари, сокове и си оправят зъбите... А от Сърбия купуват в Хърватия дизелово гориво и предлагат евтина работна ръка. Ето как стават вече нещата - враждуващи преди години държави вече търгуват свободно помежду си, без да са зависими от партията и правителството.

А. Митов: Да прескочим толерантно от Балканите към Америка и обратно пак у нас с помощта на д-р Веселин Тенев, който живее и работи в Айова като психиатър и следи събитията у нас.
... Ние бяхме на един кротък остров, гледахме едни кротки вълни...

В.Тенев: Кротки чайки... Аз имах чувството, че на Тасос стимулирах българската икономика, защото българи бяха барманите, българи бяха готвачките, българи бяха чистачките. Туристите също бяха българи.

Дори имах весело преживяване с един човек, който с помощта на английския ме обучаваше на гръцки как да си поръчам две бири докато не разбра, че съм българин и ми каза да си говорим на нормален език. 

Аз съм завършил класическа гимназия и знам старогръцки, но най-много да си докарам бой, ако се опитам да кажа или прочета нещо на новогръцки...

А. Митов: Ха, тук ме подсещаш да ти разкажа, че от "Атака" бяха ходили в Гръцко, в бивши български територии, бяха снимали и естествено гърците ги бяха изгонили от там.

В. Тенев: И правилно - няма политическа идеология, която да оневинява невъзпитанието.

А. Митов: Да, много си прав, между другото, сега вече има свобода - влизаш и излизаш в Гърция без никакъв проблем. Имало е навремето някакви тежки взаимоотношения между тези две страни и това завинаги е приключило.

Аз лично нямам никакви териториални претенции към гърците, а доколкото знам и те също. И изведнъж се намесва една невъзпитана и нетолерантна партия, която започва да раздухва несъществуващи вече проблеми в името на своето оцеляване и предизборната кампания.

В. Тенев: Трябва да взимаме пример от Франция и Германия, например. Те имат да делат повече неща, отколкото ние с гърците, но въпреки това са в основата на ЕС.

А. Митов: Плакатът с надпис "Тихо, да не събудим българите" ми хареса много, но неясно защо се появи група във Фейсбук против това, появи се и друга, породена от лозунга, против турците като за наказание се използваше сексуална основа...

В. Тенев: Много ми е странно, в България... В съвременното ни общество всичко е толкова глобализирано, че наистина във Фейсбук има толкова много неща, вече дори има услуга - пускаш снимка и търсиш човек, което е много хубаво, но от друга страна е зловещо, защото контролът става страхотен.

Глобализацията е реална и в тази ситуация няма никакво значение, че ти си купуваш цигари от Сърбия, които ги пушиш в Гърция, докато пазаруваш там някакви други неща с долари, чувстваш се македонец, а прадядо ти е живял в Австралия, например.

Нещата са толкова смесени, че най-глупавото е човек да бъде националист, защото мрази някоя съседна държава. Аз мисля, че най-добрия прочит на национализма би било да намерим неща, с които да се гордеем, че сме българи днес.

А не да се гордеем, че хан Аспарух е разгонил фамилията на гърците преди много години, не да се гордеем, че онзи варварин хан Крум е отрязал главата на Никифор и му е изял мозъка и е пил от черепа вино... Това са варварски неща от днешна гледна точка.

Българинът има много неща, с които може да се гордее и те не са по бойните полета, защото в интерес на истината повече са ни били нас. Историите на успех са много важни неща, които ние днес изпускаме. Днес можем да се гордеем с това, че имаме автокефална църква.

Важно е да се гордеем, че много хора са били готови да си дадат живота, за да имат децата им образование преди 200 години в България. Никой по онова време не си е давал живота си за образование в западните държави на Европа.

Говоря за Възраждането в България. Това е нещо, с което ние можем да се гордеем и това е нещо, което лично мен ме кара да полагам двойни усилия и да се опитвам да правя неща от Америка за България.

Докато си приравнявах изпитите там, това, което успях да направя, бе да издам един Справочник на лекарствените взаимодействия в психиатрията и общата медицинска практика. В България го издадох. Това е първият такъв справочник от такъв характер у нас.

Това е една енциклопедия, в която всеки психиатър, всеки общопрактикуващ лекар може да види какви лекарства не трябва да комбинира, когато лекува своите пациенти. Преведох и една американска класификация на психиатричните разстройства на български за психиатрите тук.

Не казвам, че съм някакво голямо светило или че правя нещо невероятно голямо. Въпросът обаче е, че може да се правят такива неща и за мен това е един патриотичен акт. Аз лично така възприемам национализма. Говоря изцяло на български на детето си, което е родено в Америка.

Така давам за пример себе си като модерен националист. Аз обичам България и нямам нищо против Турция, нямам нищо против Гърция, нямам нищо против нашите съседи. Ние имаме дълг към нашите предци. Да си спасим образованието, да си спасим идентичността... Това е идеята за национализма, а не да ходим да палим рогозките на някакви хора.

И никой не зададе безброй въпроси, които можеха да бъдат зададени. Тази партия "Атака" е много вредна за България, защото с начина на проявите си само създава проблеми, без да се опитва да реши нито един.

Ще ти дам един конкретен пример - защо американските бази в България не плащат данъци на държавата, защо този сериозен казус трябва да бъде поставен в кръчма. И то бе направено толкова несериозно, че те никога да не плащат данъци на страната ни. Това за мен е контрапродуктивно.

А. Митов: Ти без да искаш - или може би нарочно, сравни американския национализъм с нашия...

В. Тенев: Да, американизмът е вид религия. Това е държава, която събира емигранти от цял свят. Единственото условие, което поставя американската държава, е да се прегърнат американските идеали, които са достатъчно базисни, да не кажа - семпли, за да могат да бъдат разбираеми за всички - от Пакистан до Алеутските острови.

Идеята е да има свобода и някаква справедливост. Хората се кълнат в знамето, кълнат се в държавата... Няма водеща друга религия. Идеята е да вярваш в американската държава. Ако ние повярваме в българската държава, в нейните институции, това е нещото, което ще бъде с много позитивно действие.

Има в Америка аналози на такъв евтин популизъм, какъвто демонстрира "Атака". Рон Пол, например, е един много сериозен представител на така наречените либертарианци.

Политическият модел в САЩ е двуполюсен - има демократи и републиканци, които оставят фалшивото усещане, че само две партии съществуват там. Не са само две партиите. Има много партии в Америка, но те не могат да съберат достатъчно много пари, за да проведат адекватна кампания във всичките 50 щата, където се провеждат изборите и затова са някак встрани.

Третата сила са така наречените либертарианци. Те са много любопитни хора и са дори за това - да няма държава, да няма данъци. Има доста анархизъм в тях. Един от техните представители, те са тежки индивидуалисти, каквито по принцип са американците, е Рон Пол.

Той от време на време е републиканец, от време на време е независим либертарианец... Той е бивш гинеколог, много симпатичен старец, който говори доста свързано и умно, което е трудно за нашите политици.

В крайна сметка, не е важно да говориш нещата, а да ги казваш по логичен начин. Той и затова Бойко Борисов е във властта на България. Въпросът е, че този Рон Пол обяснява неща, които доскоро бяха табу за американците.

И именно, че американизмът залага идеята за сляпо упование и вяра в държавните институции, никой не си позволяваше да критикува или дори да изразява някакво съмнение в тях. Докато не удари кризата. Кризата се усети много жестоко, хората обедняха...

Милиони хора в Америка минаха на купонна система за храна. Раздадоха им купони, с които да си взимат храна, защото нямат пари, а не защото има дефицит на стоките. И в тази ситуации Америка между две войни и половина, ако броим Либия за половин война, прави страхотни разходи. Хората започнаха да се съмняват.

Към това като се прибави и републиканския скептицизъм към сегашното демократично управление, изведнъж се роди така наречената "Чаена партия", която се родее с хора като Рон Пол, но са различно течение.

Самият Рон Пол има тежки възгледи. Иска да премахне Федералния резерв, т.е. Централната банка на Америка, иска да върне всички войски обратно в Америка - изолационизъм. Тази идея не чужда за американците - хората емигрират в Америка, за да загърбят всичко останало.

От Уудроу Уилсън, от началото на 20 век досега винаги се борят тези две тенденции, които - в интерес на истината, не са изцяло приоритет на нито една партия. Както американците могат в един момент агресивно да бъдат изолационисти, то в един друг момент пак така агресивно искат да омиротворяват целия свят.

И тази битка между тези идеи - изолационизъм и агресивно налагане на американския модел по целия свят, произвеждат американската политика като цяло. Естествено - всичко се диктува от икономическата политика.

А.Митов: Съвсем различен е американският национализъм от българския...

В. Тенев: Българският национализъм се изразява в това - да мразиш силно най-близките ти съседи, докато американският се изразява в силна любов към държавата. Ако и българският национализъм се изразяваше като силна обич към България, то това би било друго.

А. Митов: Ние като държава се намираме на такова място, където всеки трябва да заяви какъв е...

В. Тенев: Напротив, аз мислех, че е така, но вече смятам, че първата стъпка е да си признаем, че България е мултиетническа държава. Не знам това защо се отрича. Тук няма хора само с турско самосъзнание, има и турлаци, татари, гагаузи, помаци, павликяни... Има всякакви...

А. Митов: Към 86 етноса в енциклопедията на братя Данчови...

В.Тенев: Ако това не го признаем няма как нататък да вървим. ОК, ние сме държава с мултиетнически характер, защото сме на много ветровито място и тук са минавали всякакви хора.

Оттук нататък, за да можем да изградим функционираща държава според мен трябва да внесем американски патриотизъм. Всеки да демонстрира вяра, надежда, любов към българската държава, знаме, герб... Ние в това можем да бъдем еднакви, независимо, че турците не обичат свинско, а ние не се обрязваме.

В Айова сме две български семейства и се разбираме много добре стига да не говорим за кюфтета. Оказа се, че правим кюфтета по различен начин и това е извор на битово напрежение. Да, ние се различаваме страшно много - в един блок, в един вход хората се различават. Въпросът е в това да повярваме, че ние всички обичаме България, независимо от факта, че си печенег, татарин, турчин, гагаузин и т.н.

...Най-глупавото е човек да бъде националист, защото мрази някоя съседна държава. Аз мисля, че най-добрия прочит на национализма би било добре да намерим неща, с които да се гордеем, че сме българи днес.
А не да се гордеем, че Хан Аспарух е разгонил фамилията на гърците преди много години, не да се гордеем, че онзи варварин Хан Крум е отрязал главата на Никифор и му е изял мозъка и му е пил по-късно от черепа вино... Това са варварски неща от днешна гледна точка.
Българинът има много неща, с които може да се гордее и те не са по бойните полета, защото в интерес на истината повече са ни били нас. Историите на успех са много важни неща, които ние днес изпускаме. Днес можем да се гордеем с това, че имаме автокефална църква.
Важно е да се гордеем, че много хора са били готови да си дадат живота, за да имат децата им образование преди 200 години в България. Никой по онова време не си е давал живота си за образование в западните държави на Европа.
Говоря за Възраждането в България. Това е нещо, с което ние можем да се гордеем и това е нещо, което лично мен ме кара да полагам двойни усилия и да се опитвам да правя неща от Америка за България.

 

Тиквеникът-психиатър от САЩ, д-р Веселин Тенев, трябва да чете българската история и тогава да говори пред проституиращи антибългарси медии за «варварщината», наречена «Никифорова кратуна», или да си стои там, в САЩ и да говори за варварщината през 16-19 век на колонизаторите над индианците - Native Americans.


Да му помогна на тиквеника, забравил българската история:

1. Битка при Върбишки проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Конфликт: Българо-византийските войни

52-manasses-chronicle.jpg

Войската на кан Крум преследва и ранява Никифоровия син и приемник Ставракий (миниатюра от Манасиевата летопис)


Период

26 юли 811

Място

Върбишки проход,
България

Резултат

Съкрушителна българска победа

 

Воюващи страни

България - Византия

Командири

Крум - Никифор I Геник

Сили

50,000 — 65,000

60,000 — 80,000[1]

Загуби

Малки - голяма част избити

Битката при Върбишкия проход се състояла на 26 юли 811 между българските войски, водени от кан Крум и Византийската империя.

Предистория

През периода 808-809 г. хан Крум подкрепя бунта на българите в долината на р. Струма, които са там 30-40 години преди Аспарух и впоследствие ги присъединява към своята държава. През 809 г. ханските войски завземат ключовата византийска крепост Сердика. Отговорът на Константинопол не закъснява и в началото на 811 г. византийския император Никифор I Геник организира поход срещу Плиска, столицата на българските ханове.

Никифор разграбва Плиска

Крум предприема дипломатически мерки, целящи мир, но Никифор отхвърля предложението му „поради собствените си злонамерения и по внушенията на едномислените си съветници“[2]. Императорът лично[3] повежда тагмите през проходите на Стара планина и навлиза в българска територия на 20 юли. За следващите три дни Никифор достига и обсажда Плиска.

Византийският император придружава кампанията си с невиждани жестокости и произволи над местното население, което е подложено на клане без разлика на пол и възраст[4].

Крум повторно се обърнал към него със следните думи: „Ето, ти победи. И тъй, вземи, каквото ти е угодно, и си иди с миром“, като искал по тоя начин да отклони по-нататъшното разорение. Но императорът, главозамаян от успехите си, не искал и да чува за мир.

Кан Крум се готви за възмездие

Никифор, след като ограбил и разрушил Крумовата резиденция, потеглил обратно за Константинопол като победител. Докато византийският император бил зает с разорението и опустошението на Плиска, Крум мобилизирал всички налични сили и се подготвил за справедливо възмездие. Той бил разгневен както от отказа на императора да сключи мир така и от невижданите жестокости, грабежи и произвол в държавата му. Българите заградили входовете и изходите на планинските проходи с дървени укрепления и направили засеки в тесните места.

Когато Никифор научил, че пътят за отстъпление е отрязан и виждайки зъберите на Върбишкия проход, започнал да се отчайва. На свитата си казал: „Дори да бяхме крилати, никой да не се надява, че ще избегне гибелта.“ Крум събрал войската си и през нощта срещу събота, 26 юли 811, нападнал изплашените византийски войници.

Ход на битката

В теснините на Върбишкия проход станало страшно клане. На разсъмване българите се нахвърлили върху палатката на Никифор, където той бил убит. В нощния бой освен императорът загинали много видни велможи и военачалници, a именно патриций Теодосий Саливара, стратегът на източните войски патриций Роман и стратегът на Тракия. Много офицери и безбройно много войници намират гибелта си в планинските теснини. Летописецът Теофан отбелязва „цялата християнска красота загина!“. Ставракий, синът на Никифор, тежко ранен в гърба едвам сполучил да избяга жив и в големи страдания достигнал до Одрин. След няколко седмици умира в Константинопол.

Поражението на император Никифор във Върбишкия проход на 26 юли 811 г. избавило България от страшна опасност. Българите закрепили всичките завоевания на запад заедно със Сердика и се осигурили от бъдещи нападения от страна на Византия.

Славната победа на кан Крум


 

 Пирът на кан Крум след победата над Никифор (миниатюра от Манасиевата летопис)

Българският кан се прославил като победител над ромейския император. Битката била грандиозна военна и политическа победа, тъй като това е вторият византийски император, след Валент 400 години по-рано, в цялата хилядолетна история на Византия, който пада в битка. Последният император Константин XI също загива от вражеско оръжие, но това става при падането на Константинопол през 1453, когато съдбата на някогашната империя е вече решена.

Гордостта на Крум от великата победа най-ясно изпъква в разказа за Никифоровата глава. „Като отрязал главата на Никифора, пише летописецът, Крум очистил черепа и го обковал отвън със сребро, с гордост карал князе да пият.“

Славната победа окуражила Крум, който почнал да се приготвя за възвръщане предишното положение на България като първа сила в европейския югоизток.

Източници

  1. The Address of a Victory, journal „Bulgarian Soldier“, volume 6, June 2007, Ivo Ivanov, Online Edition (in Bulgarian)
  2. Цитат на хронистът Теофан.
  3. Един от редките такива случаи, според византолога Мутафчиев, 1935 г.
  4. Неизвесте източник: Той (Императорът) наложил печати на Крумовите съкровищници и ги пазил като собствени. В същото време отрязвал ушите и други части на тялото на войници, които се докосвали до неговата плячка. Най-сетне заповядал да опожарят палатите на Крум.
  • Theophanes the Confessor, Chronicle, Ed. Carl de Boor, Leipzig.
  • John Skylitzes, Synopsis Historion, translated by Paul Stephenson.
  • Nikephoros Patriarch of Constantinople, Short History, C. Mango, ed., Dumbarton Oaks Texts 10, 1990.
  • Васил Н. Златарски, История на българската държава през средните векове, Част I, II изд., Наука и изкуство, София 1970.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Битка_при_Върбишки_проход


2. Политическо издигане на Българската държава през първата половина на IX в.

Печат

Е-мейл

Автор RValtcheva   

http://valtcheva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=26

 

Увод: В края на VII в. непосредствено по дунавската граница на Византия на балканските територии била създадена българската държава. След няколко тежки сражения и династичните междуособици, които приключили края на VII в., новата държава се установила трайно в земите на полуострова и се утвърдила като важен политически фактор в по – нататъшното развитие на Югоизточна Европа. В края на VIII в. междуособните разпри за престола в България били преодолени, а отношенията й с Византия били регламентирани от договора, подписан през 792г., с който България затвърждавала териториите си на полуострова.

В края на VIII и началото на IX в. възникнала Франкската империя, която се простирала от р.Ебро в Испания до земите на Средния Дунав. На 25 декември 800г. римския папа Лъв 3 коронясал франкския владетел Карл Велики за “император на римляните”. Титлата му обаче била призната от Византийската империя чак след смърта на Никифор I Геник през 813г.

Същевременно в края на VIII и началото на IX в. е кризисен период за Византия. Появилата се иконоборческа ерес и честата смяна на василевсите след Константин V Копроним допринесли за усложнението  във вътрешнополитическото положение на империята.     

Териториално разширение и укрепване на България при хан Крум ( 803 – 814г.). След хан Кардам управлението на България поел хан Крум (803 – 814г). Според едно свидетелство от XI в. той произхождал от Панония. Хан Крум поставил началото на могъща династия, от която произлизат бележити владетели, които управлявали България до 997г. Политиката на хан Крум  била насочена главно към териториално разширение и укрепване на българската държава.
Първоначално хан Крум насочил вниманието си на северозапад. Причината за това била, че франките, които воювали с аварите от 791г., през 803г. покорили западната част на Аварския хаганат. Две години по – късно – през 805г. хан Крум превзел остатъка от Аварския хаганат и разширил териториите на българската държава на северозапад – присъединил териториите между р. Дунав и Карпатите. Особено важна била областта Трансилвания със своите богати солни и сребърни рудници. След разгрома на Аварския хаганат, към България били присъединени славянските племена тимочани, браничевци и абодрити. Новите териториални придобивки превърнали България в непосредствен съсед на Франкската империя и значителен фактор в Централна и Източна Европа.

Войни с Византия. Териториалното разширение и присъединяването на нови славянски племена към Българското ханство противостояли на интересите на Византия, която се стремяла да възвърне предишната хегемония както на Балканския полуостров, така и на целия континент. Така император Никифор 1 Геник (803 – 814г) си поставил за цел да унищожи българското ханство.
През 807г. василевсът организирал поход, който не бил осъществен, защото до Никифор 1 Геник достигнали сведения, че в Константинопол се подготвя заговор срещу него.  Решен да отговори на враждебните действия, през есента на 808г., когато била раздавана заплатата на византийската войска в долината на р. Струма, българите неочаквано я нападнали. Разгромили голяма част от войската, а също така в техни ръце попаднали 1100 литри злато. Скоро след това – пролетта на 809г. хан Крум успял да превземе Сердика без продължителна обсада. По негова заповед били избити 6-хилядна войска и множество граждани, разрушена била и част от крепостната стена. След това българите се оттеглили. Градът бил оставен без защитни стени, след което трудно е можел да бъде защитаван от византийците и по – късно попада в български ръце. Така българите присъединяват важен стратегически център – от една страна прикрива тила им при по – нататъшни териториални завоевания в западната част на Балканския полуостров и от друга – областта била в непосредствена близост със славянските племена в Македония, които българите искали да приобщят. Сведенията за превземането на гр. Сердика предоставя хронистът Теофан Изповедник.

Походът на император Никифор 1 Геник през 811г и превземане на Плиска.  След удара при Сердика Никифор 1 Геник решил да унищожи Българското ханство и да покори владените от него територии чрез един поход, насочен към Плиска и околната област. След голяма подготовка, императорът през май 811г. събрал почти цялата си войска и достигнал крепостта Маркели. За да спаси страната си хан Крум  предложил на византийците мир, който му бил отказан, по сведения на Теофан Изповедник. На 11 юли 811г. те преминали старопланинските проходи, разгромили противопоставилите им се два български отряда и се отправили към столицата Плиска. След като я превзели, те я подложили на разграбване и опожаряване. Същевременно дошло и второто предложение на хан Крум за мир, но византийският император отново го отхвърлил. Тогава хан Крум мобилизирал всичко годно да носи оръжие , наел като съюзници аварите и някои славянски племена и “въоръжил по мъжки жените” ( Анонимен ватикански разказ, 9в). Смутен от настаналото раздвижване Никифор 1 Геник побързал да се оттегли южно от Стара планина към прохода Верегава (дн. Върбишки проход). Но по нареждане на хан Крум проходите на планините били завардени. На 25 срещу 26 юли 811г, призори, византийската армия била нападната и поголовно унищожена. Самият византийски император бил пленен и обезглавен, а неговият син Старакий, който също участвал бил тежко ранен и следователно принуден да абдикира и да отстъпи престола насвоя зет Михаил 1 Рангаве (811 – 813г.). Теофан Изповедник известява, че хан Крум заповядал да отсекат главата на император Никифор 1, за да я набучат на кол. След това оголеният череп бил обкован отвън със сребро и с него ханът пиел наздравица заедно със славянските князе. Случката с черепа на императора от гледна точка на Византия (християнската култура) представлява варварска постъпка. Но според езическата религия на българите тя е нормална. Победен е най – великият владетел в Европа и Крум приема неговата сила , като пие от черепа му, оформен като чаша. С това той не унижава императора, а точно обратното, признава неговата сила и иска тя да премине в него. Сведения за битката при Върбишкия проход предоставя хронистът Михаил Сирийски.
Разгромът на византийците бил силен удар върху авторитета на Византия. След 378г, когато император Валент загива при Одрин в битка с вестготите, друг византийски император не е загивал в битка с варвари.

Контактите на Византийската империя с франкския император Карл Велики в периода 812 – 813г. се усилили. Очевидно е била търсена неговата военна помощ. Представителите на Византия почели франкския владетел с титлата “император на римляните”, която досега империята отказвала да признае.

Независимо от победата  хан Крум отново поискал мир и подновяване на договора от 716г. За водене на преговори бил изпратен славянският княз Драгомир. Византийският отказ послужил за възстановяване на военните действия. През есента на 812г. българската войска преминаля в настъпление. Сраженията се водели на широк фронт – от Югоизточна Тракия до долината на р. Струма. През 812г. бил превзет гр. Девелт (близо до гр. Бургас). Според хрониката на Теофан Изповедник  част от жителите му били изселени в земите отвъд Дунав.

Устремното напредване на българите създало голяма паника в Тракия – населението масово напускало селищата и търсело убежища в големите градове и защитените крепости. Изселване на населението от Тракия отвъд Дунава цели да отслаби византийската защита в областта, тъй като ссе обезлюдява област със силно стратегическо значение, богатство и трудоспособното си население, докато в същото време  се заселват свободните пространства в Отвъддунавска България. На 4 ноември 812г. била превзета и Месембрия, който бил важен крайморски град. От него българските войници взели намерените 36 медни сифона за изстрелване на прочутия “гръцки огън”.
 На 22 юни 813г. императорските войски претърпели ново поражение при крепостта Версиникия, което коствало и трона на Михаил 1 Рангаве. На негово място се възкачил  Лъв 5 Арменец (813 – 820г).

На 17 юли 813г хан Крум достигнал стените на Константинопол – той е първият, който застава с войски пред стените на Константинопол с враждебна цел. По – късно това прави и Симеон. Теофан Изповедник известява как Крум пред стените на византийската столица извършил ритуални молитви и езически жертвоприношения. Хан Крум си давал сметка за отбранителните възможности на Константинопол и предприел мирни преговори. Владетелите трябвало да се срещнат невъоръжени, но императорът целял да го хване неподготвен и да го убие. Хан Крум отишъл на срещата, придружен от най – близкия  си помощник и няколко приближени. Засадата не сполучила, тъй като ханът се усетил навреме за опасността  и избягал. Помощникът му бил убит, а другите придружители – пленени.   

Вероломството на византийците го възмутило токова силно, че хан Крум наредил да бъдат сринати всички църкви и манастири около Константинопол и взетото в плен население да бъдеотведено в България и поселено в “Отвъддунавска България”.

Българският владетел оставил брат си да поддържа обасадата на Адрианопол, който бил превзет през есента на 813г. Според сведенията на хрониста Михаил Сирийски и Хамбарлийския надпис на хан Крум към жителите на града била приложена същата политика на изселване, както към византийците от Месембрия.

 В края на 813 и началото на 814г. хан Крум праща 30 000 войска в Тракия. Заграбена е голяма плячка и са пленени около 50 000 византийци, които в последствие са преселени в Отвъддунавска България. Още през зимата на 813г. започнала трескава подготовка за превземане на Константинопол. Теофан Изповедник свидетелства за изработените обсадни машини и и съоръжения. Походът бил планиран за пролетта на 814г, защото в навечерието на похода, на 13 април 814г. хан Крум починал от сърдечен удар. Съществуват и сведения, че българският хан е убит. Тя може да се обясни във връзка с неговата нападателна политика, с която може би не са били съгласни част от приближените му. Едно косвено доказателство за това е сключения след това мир  и продължилото много години добро съседство с Византия.  Сведения за смъртта на хан Крум предоставя анонимен византийски хронист (т.нар. Scriptur incertus).

Вътрешна политика. С голямо значение за развитието на българското общество се оказали реформите във вътрешната политика на хан Крум.  С въвеждането на единно писано законодателство, задължително за всички поданици на държавата, хан Крум поставил наравно българите и славяните. Това е важна крачка към централизиране на българската държава и преодоляване на различията между славяните и българите. Новото законодателство е доказателство за настъпилите промени в социалната структура на обществото  - продължаваща социална диференциация, начеваща феодализация и др.

Крумовите закони били насочени към създаване на строги норми в българското общество, за защита на частната собственост, предпазване от разоряване на обеднялото население, против клеветниците, лъжесвидетелите, лъжците, крадците и техните помагачи. В законите се предвиждали смъртни и членовредителни наказания. Повелявало се да бъдат изкоренени лозята, за да бъде възпряно пиянствто сред народа. Предвиждало се оказване на помощ на безимотните и нуждаещите се от страна на имащите, за да се преодолее обедняването на значителен слой от населението.

За да повиши авторитета на ханската власт, хан Крум заповядал да се изсекат каменни надписи и изображения, описващи победите над Византия. Такъв е например Хамбарлийския надпис.
В началото на 9в. хан Крум предприел първите опити за ограничаване на административния дуализъм и засилване ролята на хана в управлението на страната. За това свидетелства вторият Хамбарлийски надпис от 813г., който съдържа разпоредбите на хана за организацията на новите територии в Тракия. Според тях управлението в областта се поемало от брата на хана, кавхана  и ичиргубоила.

При хан Крум започнала и интеграцията на славяните в управлението на държавата чрез използването им във важни дипломатически мисии и участие във военните походи. Пример за това е изпращането на славянина Драгомир през 812г. за мирни преговори с Византия.  
По време на краткото управление на хан Крум България не само увеличила териториите си във външнополитическо отношение, но и  приобщила славяните от земите на Тракия и Средния Дунав. Също така се поставя началото на етническо единство между славяни и българи в държавата. Във вътрешнополитическо отношение Крум създава първите писани закони, които са важни за по – нататъшното развитие на държавата. Хан Крум е основатялят на най – могъщата династия, която е на престола до 997г.

 

На 26 юли 811 г., призори, българските войски, предвождани от кан Крум, нанасят пълен погром на византийската войска в сражението при Върбишкия проход. В сражението загива византийския император Никифор І Геник заедно със своите военачалници. След битката Крум заповядва да отрежат главата на Никифор I Геник, която няколко дни е държана на показ, набита на кол. След това, пак по негова заповед, черепът на императора е обкован със сребро. С него Крум пие наздравица в чест на своята победа..


(сами разбирате, непредубедени читатели, че на тиквеници като психиатъра от САЩ и на полуидиоти, трябват исторически факти!)


3. По повод „Тихо да не събудим българите”: Да кажем високо истината за гърците plevenonline.com...

 

България-ЕС - ЕвроценностиГЪРЦИТЕ буквално ни се подиграха:

“Властта им набива заслепителни глупости в тъпите им кратуни и всеки с 300 евро се мисли за богат!”

Гръцки младежи и студенти издигнаха на площад „Синтагма” в Атина плакат на който пишеше „Тихо да не събудим българите” и предизвикаха смях сред тълпата сънародници, протестиращи непрестанно вече няколко седмици срещу пагубните за тях управленски решения на правителството им, МВФ, Световната банка и други поучаващи ги европейски институции. И да покажат колко са велики (или ценни за ЕС).

С това те привлякоха вниманието и на редица местни, и чуждестранни медии, като бяха запитани какво ги е накарало да се явят на протеста с подобен нетрадиционен плакат.

От отговорите на гръцките младежи стана ясно, че те са студенти в България и от престоя си там недоумяват как може връстниците им да живеят по подобен начин и да приемат всичко което се случва с държавата им, и със самите тях с примирение, търпение и пиене:

„Ние съжаляваме българите, но мислим, че те сами са си виновни за положението до което са докарани. Смятаме, че нашите управници искат да ни докарат до тяхното положение, което ние няма да допуснем. Голяма част от тях са изключително прости, въпреки, че жените им са хубави и достъпни. Те всички са недоволни от живота които водят, но въпреки това не протестират, едно защото не могат ясно да си определят исканията, друго защото ги мързи, трето защото са свикнали винаги някой да им каже какво да правят, четвърто защото не вярват в самите себе си, а може би и осъзнават подсъзнателно, че не притежават умствените способности да променят нещо в собственото си бъдеще, че какво остава за бъдещето на цялата им красива, но изкорубена и ограбена държава. Нашите връстници там, са се отдали на кючеци, маанета, пиене, ебане, наркотици и побоища. Тези които не споделят подобни възгледи за смисъла на живота, емигрират постоянно. Рядко можеш да срещенеш някой с който да говориш за нещо по-различно от новия му телефон, блузка, как е минал вчерашния купон и колко пиене се изпило. Българите приемат учението като време отдадено на купони и разврат, което се толерира от техните управници, много от които сами се ползват от сексуслугите предлагани в така нареченият студентски град.
В редките случаи когато излязат на протест, то той не продължава повече от няколко часа преминаващи в празно блеене, а ако се случи и да го отразят някакви медии, то всички изпадат във възторг и смятат, че са постигнали голям успех. Не само това, но и ако самите те са забелязали, че са снимани от медиите, бързат да се изфукат пред приятели и познати, да ги гледат довечера в новините, и сами бързат да се приберат, за да се насладят на собственото си медиино величие и потресающи протестни действия, явно според тях в това се състои същността на протеста. Тяхната простотия не спира до тук. Техните управляващи им набиват в главите, че трябва в името на собственото им бъдеще и бъдещето на държавата им да работят за 100-200-300 евро, което ги правило конкурентно способни на световния пазар на труда и привличало неимоверни инвестиции в страната. Колкото и невероятно да е това не предизвиква никакви реакции у населението освен, търпеливото полагане на робски труд и изпиване на неимоверни количества алкохол затъмняващи мисленето. Направо уникално е, какво щастие изпитват българите ако получават заплата от 300 евро. Тогава те смятат себе си за богати и се издигат в очите на околните, като си купят някоя нова маркова дрешка или друг аксесоар.
Те не могат да осъзнаят, че бъдещето както на тях, така и на държавата им зависи основно от степента на познанията и уменията им и то актуални за съвременното развитие на науката и техниката, а не просто някакви знания за историята на науките. В същото време, докато управляващите им набиват подобни заслепителни глупости в тъпите им кратуни, самите управници получават заплати минимум от 3000 евро, участвайки в различни комисии, управителни съвети, отговорни постове и др. длъжности, които те самите са създали за себе си. Не само това, но те са уредили и бъдещето си, като са си гарантирали огромни пенсии в сравнение със средните пенсии на останалото робско население. Българите все още са роби, но явно не го осъзнават и така се чувстват добре. По техните телевизии почти не се излъчват репортажи за ставащото в нашата държава, а и по света. Затова – Тихо да не събудим българите.”

Но кои са те - гърците?

Наследили са само името, но не и генетичния фонд на древните гърци или прототраките от Елада. Не случайно си предписват изградената от българи византийска “Магнаурска школа” и техните най-видни представители, солунските братя Св. Св. Кирил и Методий. И само това ли?

Г. Ифандиев в свое изследване на циганските племена от преди 7 хил. години твърди, че днес са се запазили само три – циганите, евреите и гърците, като само те са се обособили като народ на базата на древната елино-тракийска култура.

От дванадесетте арийски племена от прадревността, днес са се запазили също само три – българите и арменците, обособили се като народи, и определена общност в днешен Иран.

Ето къде трябва да се избиват обобщаващите си комплекси за интелектуална малоценност и пословичен мързел.

От векове, та чак и понастоящем!

Спрямо нас, българите!

Ето това, студентите, учили или следващи у нас или младите гърци не познават и не искат да знаят. Сега е много по-удобно да получават траншове и да поддържат изкуствения си паразитен стандарт на живот за сметка на нас и всички от ЕС.

И трябва да го кажат много високо в ЕС, та да чуят всички, но без да ни събуждат нас, българите.

А за пословичния гръцки мързел има една стара българска поговорка:.

"Какво се каниш като грък на сране!"

Тя е трудно преводима. Има един скрит, но точен нюанс за мързелив човек, който нюанс само в богатия български език се улавя.

  •  на гръцки: Какво се каниш като грък на сране = Αυτό που συμβαίνει ως Έλληνες χέζει = Какво се случва, тъй като гърците серат.
  •  на английски: Какво се каниш като грък на сране = What is going on as Greek shitting = Какво става като грък сере.

Б.а. - България трябва да внесе до 2015 г. около 6 млрд. € в специален пропорционален фонд за “закъсали” икономики в ЕС, като гръцката. Германският Бундестаг гласува вече на 10 юни 2011, своята пропорционална вноска за Гърция. И тези 6 млрд. € трябва да плащаме с десетилетия ние, нашите деца и  внуци... за мързеливите и консумиращи нации в ЕС.Гърците още избиват комплексите си на "византийци" чрез нас: „Тихо да не събудим българите”...
Въпреки, че  ВИЗАНТИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА "ГРЪЦКА ДЪРЖАВА" ...

 
 

 

3. Гърците още избиват комплексите си чрез нас: „Тихо да не събудим българите”  plevenonline.com/...

Изпрати E-mail
България-ЕС - ЕвроценностиНедостойно, но факт.

Размисли по повод гръцките протести

Протестиращите вече няколко седмици  гърци, срещу пагубните според тях управленски решения на тяхното правителство, МВФ, Световната банка и други поучаващи ги европейски институции, започнаха, паралелно с това, да ни вземат нас – българите - като народ за подбив, подигравателен модел за недопустим начин на управление, за малоумна нация, дори за хора, които “все още са роби”.

Много удобно и много уместно от тяхна гледна точка.

Първо. Будят съмнения дали пагубните според гърците управленски решения (на правителството им, МВФ, Световната банка и други поучаващи ги европейски институции) са действително пагубни или “пагубни”, а също дали трябва ли да ги манифестират пред евросъюза по този начин? Като считащи се за наследници на византийци, как иначе могат да убедят чиновниците от Брюксел, че новия транш (около 120 млрд. €) ще им дойде като пагубен, а не като мехлем за прословутия гръцки мързел, за който “пагубен” мехлем всички от ЕС трябва да плащат за закъсалите евроикономики като, напр. на Ирладия, Португалия, и на първо място Гърция?

Добър византийски ход!

С това избиват коплекса си за хитрост– да сме по-добре от другите, като ги измамим.

Второ. Трябва да имат страна от ЕС като страна-антипод. Как може да не си отмъстят на България, която столетие и кусор, в предвоени и следвоенни времена, икономически и по стандарт на живот е била в пъти по-добре от Гърция! Тогава мълчаха, но сега...?

Още по-добър византийски ход е, особено относно това, което ние самите си направихме през последните 22 години. Или по-точно – ни направиха подбраните и посочени отвън управляващи – с техните управленски решения, вземани против интересите на народа и то от всички наши правителства без изключение.

С това избиват комплекса си за величие – важното е, че сега сме по-велики от българите.

С това избиват и комплекса си за отмъстителност – важното е българите да са зле.

Но ето какво идва от Гърция, от протестната вълна на “фалиралата” гръцка икономика.

ГЪРЦИТЕ буквално ни се подиграха:

Властта им набива заслепителни глупости в тъпите им кратуни и всеки с 300 евро се мисли за богат!

Гръцки младежи и студенти издигнаха на площад „Синтагма” в Атина плакат на който пишеше „Тихо да не събудим българите” и предизвикаха смях сред тълпата сънародници, протестиращи непрестанно вече няколко седмици срещу пагубните за тях управленски решения на правителството им, МВФ, Световната банка и други поучаващи ги европейски институции. И да покажат колко са велики (или ценни за ЕС).

С това те привлякоха вниманието и на редица местни, и чуждестранни медии, като бяха запитани какво ги е накарало да се явят на протеста с подобен нетрадиционен плакат.

От отговорите на гръцките младежи стана ясно, че те са студенти в България и от престоя си там недоумяват как може връстниците им да живеят по подобен начин и да приемат всичко което се случва с държавата им, и със самите тях с примирение, търпение и пиене:

Ние съжаляваме българите, но мислим, че те сами са си виновни за положението до което са докарани. Смятаме, че нашите управници искат да ни докарат до тяхното положение, което ние няма да допуснем. Голяма част от тях са изключително прости, въпреки, че жените им са хубави и достъпни. Те всички са недоволни от живота които водят, но въпреки това не протестират, едно защото не могат ясно да си определят исканията, друго защото ги мързи, трето защото са свикнали винаги някой да им каже какво да правят, четвърто защото не вярват в самите себе си, а може би и осъзнават подсъзнателно, че не притежават умствените способности да променят нещо в собственото си бъдеще, че какво остава за бъдещето на цялата им красива, но изкорубена и ограбена държава. Нашите връстници там, са се отдали на кючеци, маанета, пиене, ебане, наркотици и побоища. Тези които не споделят подобни възгледи за смисъла на живота, емигрират постоянно. Рядко можеш да срещенеш някой с който да говориш за нещо по-различно от новия му телефон, блузка, как е минал вчерашния купон и колко пиене се изпило. Българите приемат учението като време отдадено на купони и разврат, което се толерира от техните управници, много от които сами се ползват от сексуслугите предлагани в така нареченият студентски град.

Те не могат да осъзнаят, че бъдещето както на тях, така и на държавата им зависи основно от степента на познанията и уменията им и то актуални за съвременното развитие на науката и техниката, а не просто някакви знания за историята на науките. В същото време, докато управляващите им набиват подобни заслепителни глупости в тъпите им кратуни, самите управници получават заплати минимум от 3000 евро, участвайки в различни комисии, управителни съвети, отговорни постове и др. длъжности, които те самите са създали за себе си. Не само това, но те са уредили и бъдещето си, като са си гарантирали огромни пенсии в сравнение със средните пенсии на останалото робско население. Българите все още са роби, но явно не го осъзнават и така се чувстват добре. По техните телевизии почти не се излъчват репортажи за ставащото в нашата държава, а и по света.

Затова – Тихо да не събудим българите.”

В редките случаи когато излязат на протест, то той не продължава повече от няколко часа преминаващи в празно блеене, а ако се случи и да го отразят някакви медии, то всички изпадат във възторг и смятат, че са постигнали голям успех. Не само това, но и ако самите те са забелязали, че са снимани от медиите, бързат да се изфукат пред приятели и познати, да ги гледат довечера в новините, и сами бързат да се приберат, за да се насладят на собственото си медиино величие и потресающи протестни действия, явно според тях в това се състои същността на протеста. Тяхната простотия не спира до тук. Техните управляващи им набиват в главите, че трябва в името на собственото им бъдеще и бъдещето на държавата им да работят за 100-200-300 евро, което ги правило конкурентно способни на световния пазар на труда и привличало неимоверни инвестиции в страната. Колкото и невероятно да е това не предизвиква никакви реакции у населението освен, търпеливото полагане на робски труд и изпиване на неимоверни количества алкохол затъмняващи мисленето. Направо уникално е, какво щастие изпитват българите ако получават заплата от 300 евро. Тогава те смятат себе си за богати и се издигат в очите на околните, като си купят някоя нова маркова дрешка или друг аксесоар."

Трябваше византийците да ни го кажат.

И с право. Те са студенти, учили или следващи у нас. Познават ни. Особено за периода на най-голямото опростачващо деситилетие за България, 2000 -2011 г.

Да, всичко това по-горе, е вярно!

Но защо е така?

Защото гърците нямат за министър-председател ярък мафиот като

Image Image Бойко Борисов (Геноцида), който всеки ден реже някаква поредна бутафорна лента и пуска някакво изречение за чела на вестниците и за коментари на проституиращи журналисти по телевизиите-слуги във вечерните емисии или/и на другия ден. 

А след като среже лентата да тества дори деца дали в погачата  няма нещо...

Такава бутафория никой министър-председател на Гърция не си е позволявал. В същото време Бойко Борисов (Геноцида) работи и в друга насока. Според авторитетно проучване на британското списание „Икономист” българите са най-големите търтеи  в цяла Европа. Страната ни се нарежда на първо място по неработни дни през цялата година, което възпрепятства бизнеса в страната. Това обяснява и защо сме толкова бедни, смята „Икономист”. Но гърците не са нито търтеи, нито пък мързеливи, за да получат вече 320 млрд. € помощ като закъсала икономика. Вековно-прословутият и пословичен на Балканите мързел на гърците, „Икономист” не отчита. Защо?

Защото гърците нямат парламент като нашия, който охотно и задълго запразнява, а министерския им съвет също така охотно да гласува разместване на календара, за да се получат от 3-4-5 почивни “пакети”. Които да отработваме. Отработването ли? Всички знаем, че то е мижи да те лажем. Ориенталското е в кръвта ни: нищо против да си почиваме повече (от какво точно?), но по възможност това да не се отразява на дохода ни. Ето ви още едно разминаване. Така например, миналата година кабинетът определи общо 26 празнични дни за цялата година, което си е рекорд. Покрай Гергьоден се събраха няколко “дупки” - почивни “пакети”.

Дори когато някои почивни дни се отработват, бизнесът отново е смачкан, тъй като служителите не са пълноценни. И докато обикновеният работник ликува за дългата почивка, в бизнес средите роптаят и възнегодуват срещу решенията на правителството.

„Това е чист геноцид! Борисов осъзнава ли, че обрича собствения си народ на глад, спъвайки бизнеса с близо два месеца почивни дни”,

пишат възмутени потребители по бизнес форумите.

Според тях не българинът е мързелив, а собственото му правителство, което му налага лентяйски режим.

„Толкова ли сме се изморили, че да си почиваме 55 дни? Толкова ли добре си    живеем и сме забогатели, че да си позволим подобен лукс”,

негодуват опарени в средния бизнес.

Те са се хванали за главата заради „малоумната” политическа и пиар стратегия на кабинета „Борисов” – да мами народа с почивни дни, докато няма пари, с които да си оползотвори отпуската.

Защото гърците нямат и не са имали министър-председател като

Image Бойко Борисов (Геноцида), който при посещение в Израел да му нахлузат бутафорно в синагогата еврейската кепа. Това никой министър-председател на Гърция не си е позволявал, освен ако не е от юдейски произход. А те такъв министър-председател не са имали, доколкото е известно.

Защото гърците никога не са имали министър-председатели като Филип Димитров, Сакс-Кобургготски и Станишев или президент като Петър Стоянов, и четиримата с доказан еврейски произход.

Защото гърците никога не са имали външни министри като Надежда Михайлова (Нейнски)  или Николай Младенов, и двамата с доказан еврейски произход.

Image 

Защото гърците никога не са имали президент като Георги Първанов-Гоце, участващ в ритуалното запалване на свещите за еврейски празник в синагога, нахлупили му също юдейската кепа на темето.

 

Я да си представят гръцките младежи и студенти от площад „Синтагма” в Атина, техния президент, например, с фес!

Сравнителният списък е доста дълъг и е безмислено да го продължавам.

Но кои са те - гърците?

Наследили са само името, но не и генетичния фонд на древните гърци или прототраките от Елада. Не случайно си предписват изградената от българи византийска “Магнаурска школа” и техните най-видни представители, солунските братя Св. Св. Кирил и Методий. И само това ли?

Г. Ифандиев в свое изследване на циганските племена от преди 7 хил. години твърди, че днес са се запазили само три – циганите, евреите и гърците, като само те са се обособили като народ на базата на древната елино-тракийска култура.

От дванадесетте арийски племена от прадревността, днес са се запазили също само три – българите и арменците, обособили се като народи, и определена общност в днешен Иран.

Ето къде трябва да се избиват обобщаващите си комплекси за интелектуална малоценност и пословичен мързел.

От векове, та чак и понастоящем!

Спрямо нас, българите

Ето това, студентите, учили или следващи у нас или младите гърци не познават и не искат да знаят. Сега е много по-удобно да получават траншове и да поддържат изкуствения си паразитен стандарт на живот за сметка на нас и всички от ЕС.

И трябва да го кажат много високо в ЕС, та да чуят всички, но без да ни събуждат нас, българите.

Б.а. - България трябва да внесе до 2015 г. около 6 млрд. € в специален пропорционален фонд за “закъсали” икономики в ЕС, като гръцката. Германският Бундестаг гласува вече на 10 юни 2011, своята пропорционална вноска за Гърция. И тези 6 млрд. € трябва да плащаме с десетилетия ние, нашите деца и  внуци...

 

 

По повод „Тихо да не събудим българите”: Да кажем високо истината за гърците

 

И накрая да му напомня на тиквеника-психиатър от САЩ и антибългарин, д-р Веселин Тенев, какво е казал големия българин Николай Хайтов:

"В една зверилница толерантност е равно на смърт."

 


За Плевен Онлайн Портал:

Д-р инж. Никола Тодоров

‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:231 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).